Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je als je snel een antwoord wilt op de vraag of je wel of niet ziek bent ook een kort-geding aanspannen tegen de werkgever ?

Kan een rechter op basis van voorliggende stukken een oordeel geven over het feit of iemand wel of niet ziek is. Ik was ziek bouwde weer op tot 100% arbeidsgeschiktheid maar dit werd door de werkgever later weer teruggedraaid naar 100% arbeidsongeschiktheid. Om reden dat er een reorganisatie had plaatsgevonden waarbij ik in een nieuwe functie werd geplaatst die ik door beperkingen in zijn geheel niet kon uitvoeren (ik was niet boventallig overigens).Kan dit in kort-geding,wie weet dit ?

Toegevoegd na 1 uur:
Het gaat om de vraag of dit juridisch mogelijk is

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Een rechter kan nooit beoordelen of iemand al dan niet arbeidsongeschikt is. Dat moet een bedrijfs- of verzekeringsarts doen.

Als je in beroep gaat tegen bijvoorbeeld een beslissing van het UWV in het kader van een arbeidsongeschiktheidsuitkering (bijvoorbeeld WIA of Wajong) dan is het ook nog steeds niet de rechter die beoordeelt of jij al dan niet recht hebt op een uitkering en in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Wat een rechter beoordeelt, is de vraag of het UWV zijn werk goed heeft gedaan. Dus of alle beschikbare stukken meegenomen zijn, of er informatie is opgevraagd bij de behandelend artsen en zo nee of dat dan had moeten gebeuren, en of de procedure juist is verlopen. Dat noemen we een zgn. 'marginale toetsing': de rechter beoordeelt eigenlijk niet zozeer de zaak inhoudelijk, maar beoordeelt of het UWV in alle redelijkheid tot beslissing X had kunnen komen.

Nu ligt deze zaak misschien net iets anders, maar de basis is hetzelfde: een rechter kan nooit beoordelen of iemand arbeidsongeschikt is of niet, of wat voor werk iemand wel of niet kan doen. Daar is een rechter helemaal niet voor opgeleid. Het zijn speciaal opgeleide artsen en arbeidsdeskundigen die beoordelen wat voor beperkingen iemand heeft, hoe zich dat vertaalt naar de mogelijkheden om te werken, en vervolgens wat dat betekent voor iemands arbeids(on)geschiktheid. Als de rechter eraan te pas moet komen, kan die hooguit zeggen dat de beoordeling niet juist is verlopen en dus overnieuw moet, of eventueel gedaan moet worden door een andere arts, maar de rechter kan niet op de stoel van de arts of arbeidsdeskundige gaan zitten en in plaats van hem of haar de beslissing nemen.

Mijn beeld van jouw situatie is niet volledig genoeg om je te kunnen vertellen wat je mogelijkheden eventueel wél zijn, maar wat jij vraagt, dat kan in elk geval niet. In z'n algemeenheid is het zo dat als je met je werkgever en/of de betrokken bedrijfsarts het niet eens kunt worden over jouw mogelijkheden tot werk, je bij het UWV kunt vragen om een zgn. 'deskundigenoordeel', als een soort second opinion voor jouw situatie. Het UWV beoordeelt dan opnieuw je arbeidsgeschiktheid. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen dit aanvragen. Het advies van het UWV is niet bindend, maar er wordt over het algemeen wel veel gewicht aan toegekend door werkgevers en bedrijfsartsen.

Toegevoegd na 2 minuten:
Informatie over het deskundigenoordeel - indien van toepassing in jouw situatie - vind je in bron 1.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing