Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Je kunt geen geld terugvragen van de belastingdienst.
Je moet je belastingformulier invullen, waarna de belastingdienst bepaalt of je moet bijbetalen of terugkrijgt. In dat laatste geval storten ze dat dan op engen initiatief op je rekening.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
De jaaropgave krijg je van je werkgever, hierop staan de loongegevens van het afgelopen jaar. Als het goed is krijg je van de belastingdienst een bericht om belastingaangifte te doen. De jaaropgave heb je daarbij nodig.

Via de website van de belastingdienst kan je een handig programma downloaden die je helpt bij het doen van je aangifte. De gegevens van je jaaropgave moet je daar onder andere invullen.

Het programma rekent automatisch voor je uit of je al dan niet geld terug krijgt. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat je geld moet betalen aan de belastingdienst.

Geld terugvragen van een jaaropgave is dus niet de juiste omschrijving, maar je kunt je jaaropgave daar wel bij gebruiken.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Beste Daviidsurf,

Als je bedoelt, hoe krijg ik eventueel te veel betaald belastinggeld terug via mijn jaaropgave dan is daar eenvoudig antwoord op te geven.

Allereerst moet je een DigiD inlogcode aanvragen op http://www.digid.nl als je die nog niet hebt.
Die inlogcode heb je straks nodig om elektronisch aangifte te kunnen doen bij de Belastingdienst.
Vervolgens download je op de site van de belastingdienst, http://www.belastingdienst.nl, het aangifteprogramma 2013.
Als dat programma op je computer geïnstalleerd is dan open je dat en begin je stapsgewijs alle gevraagde informatie in te vullen. Dus je naam, BSN nummer, geboortedatum, burgelijke status, bankrekeningnummer enz.

Steeds de rubrieken volgen en invullen en daarna op 'akkoord' klikken.
Bij iedere vraag is een ? opgenomen, als je daar op klikt krijg je uitleg over de vraag.
Kies alleen de rubrieken die voor jou van toepassing zijn, dus als je een eigen huis hebt dan vink je die rubriek aan, heb je bijv. aandelen of spaargeld dan klik je die rubrieken ook aan, enz.
Alle rubrieken die geen toepassing hebben op je aangifte vink je niet aan, die sla je dus over.

Daarna begin je de feitelijke aangifte met het overnemen van de inkomensgegevens en de bijbehorende bedragen van je jaaropgave in de rubriek 'inkomen uit werk en eigen woning'. Dus bedrag heffingskorting, bedrag loon enz.
Iedere rubriek sluit je af met 'Akkoord'.
Zo werk je de hele aangifte af en aan het eind verschijnt dan de uiteindelijke berekening waar dan duidelijk wordt wat je eventueel terugkrijgt of moet betalen.

Je bent niet verplicht de aangifte daadwerkelijk in te zenden als je niet aangifteplichtig bent. Dat is het geval als je geen bijzondere aftrekposten hebt zoals rente op hypotheken bij een eigen woning.
In dat geval is de aangifte meestal 'NIHIL', dat wil zeggen dat de opgaven van de werkgever(s) gelijk zijn aan de verschuldigde en reeds afgedragen belasting en daarom hoeft er dan geen aparte aangifte worden gedaan. Je krijgt dan ook niets terug.

Geeft de berekening aan dat je geld terug krijgt dan verzend je de aangifte wel, ook al heeft de belastingdienst geen aangifte uitnodiging aan je gedaan. Je doet dan vrijwillig aangifte en je krijgt dan daarmee het teveel ingehouden belasting en premie terug.
Om de aangifte te verzenden word je dan doorgelinkt naar de DigiD site waar je moet inloggen met je persoonlijke DigiD code. Pas daarna is de aangifte pas werkelijk gedaan.

Dus, simpel en eenvoudig..
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing