Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe hoog is het verzoringsgehalte als verpleegkundige?

Mijn oog is gevallen op de studie verpleegkunde HBO voor volgend jaar. Alles hiervan vind ik super tof en wil dit graag in een ziekenhuis gaan doen. Alleen kijk ik tegen het verzorgende gedeelte op. Denk dan aan: patiënten wassen, poep & plas opruimen, ze helpen naar de wc te gaan en van dat soort taken. Daarom vraag ik mij af hoeveel je hiermee te maken gaat krijgen tijdens de studie, aan het begin van je carrière en als je al wat meer ervaring hebt/bent doorgegroeid.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Dat hangt er heel erg vanaf waar je werkt. Bij veel thuiszorgorganisaties is de persoonlijke verzorging losgekoppeld van de verpleging. De verzorgenden gaan mensen wassen en aankleden en bijvoorbeeld helpen met wisselen van stomamateriaal, en de verpleegkundigen gaan dan de wijk in voor het wisselen van katheters, blaasspoelen, uitzetten van medicatie, geven van injecties, inbrengen neusmaagsonde, etc. Maar als je in een ziekenhuis werkt, dan zul je ook als verpleegkundige heel vaak je dag beginnen met het wassen en aankleden van mensen en naast het delen van medicatie moet je dan ook echt wel eens mensen naar het toilet helpen e.d. Idem in verpleeghuizen en revalidatiecentra.

Om heel eerlijk te zijn, denk ik dat je als verpleegkundige niet goed op je plaats zit als je echt niet van die verzorgende taken houdt. In elk geval tijdens je eerste stages zul je bijna alleen maar daar mee bezig zijn en ook tijdens je werk kom je het gewoon tegen. Wel zijn er natuurlijk doorgroeimogelijkheden: als je gaat werken als SEH- of amculanceverpleegkundige, of als je zelf spreekuren gaat draaien als verpleegkundig specialist zoals stoma- en continentieverpleegkundige (hoewel dat je dan vast ook tegenstaat), verpleegkundig reumaconsulent, verpleegkundige op een pijnpoli, OK, sociaal psychiatrisch verpleegkundige of als je je vooral richt op management en organisatie, je een adviserende functie ergens zoekt, dan zul je veel minder die verzorging doen.

Sowieso op de polikliniek zul je minder vaak mensen wassen en verzorgen dan in een klinische setting. En hoewel het werken in bijvoorbeeld een revalidatiecentrum heel anders is dan in een ziekenhuis, zijn er soms ook grote verschillen per afdeling. In de revalidatie zul je bijvoorbeeld op een neuro of traumatologie-afdeling veel meer ook verzorgende taken doen dan wanneer je werkt met chronisch pijnpatiënten die vaak ADL-zelfstandig zijn en waar je als verpleegkundige veel meer begeleidende en coachende taken hebt. En in een ziekenhuis is een IC natuurlijk totaal anders dan een afdeling orthopedie waar mensen bijna altijd komen na een operatie en waar ze vooral worden gestimuleerd om zo snel mogelijk weer zelfstandig naar het toilet en onder de douche te gaan. Maar ook als je bijvoorbeeld op een afdeling psychiatrie werkt, zul je gewoon af en toe een patiënt moeten helpen op het toilet of bij het aankleden. Het hoort er toch wel een beetje bij.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing