Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je tijdens ziekte bij de ene baas, solliciteren en werken bij een andere baas, omdat je daar de werkzaamheden wel aan kan?

En of je de werkzaamheden wel of niet aan kan, wie beslist dat?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

Vaak is het zo dat in een arbeidscontract staat vermeld, dat je je voor 100% moet inzetten voor je werkgever. Als je gaat werken bij een andere werkgever, dan kan je je niet meer 100% inzetten voor die eerste werkgever.

Of je de werkzaamheden wel of niet aankan, doet dan niet terzake. Je hebt het arbeidscontract met de eerste werkgever en weinig werkgevers accepteren van hun vaste medewerkers een tweede contract bij een andere werkgever.
Antoni
12 jaar geleden
Lijkt me niet,je bent tenslotte "ziek" ,wat betekent dat je werkgever je salaris door betaald in de veronderstelling dat je ziek bent en niet capabel om arbeid te verrichten,bij twijfel kan ook een bedrijfsarts je onderzoeken om te kijken of je ziek bent en of je eventueel vervangende arbeid kan verrichten bij je eigen werkgever,niet oprecht ziek melden kan reden zijn voor ontslag
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dit zou mogen maar alleen met toestemming van je bedrijfsarts en met als doel ontslag nemen bij je eerste werkgever, maar nogmaals niet zonder toestemming en ze kunnen ook gewoon nee zeggen.

Stiekem doen is natuurlijk uit den boze.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nee, natuurlijk kan dat niet. Bij twee bazen in dienst zijn en toch ziek.

Als je ziek bent, ben je ziek en dan kan je niet werken.

Als je dan bij een andere baas gaat werken en wel je ziekengeld ontvangt
wat je eerste baas voor je betaalt, dan ben je duidelijk aan het frauderen.
Dat lijkt mij logisch.

Je kunt natuurlijk wel solliciteren, maar dan met medeweten van je werkgever.
En als je dan bij een nieuwe baan begint, zeg je je oude baan op.

Of jij je werkzaamheden aan kan beslist de bedrijfsarts, de arts van de arbodienst,
samen met jou.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat is op zijn minst niet netjes en in de praktijk praktisch onmogelijk, ervan uitgaand dat je een fulltime baan hebt.

Je werkgever is verplicht je loon door te betalen bij ziekte. Daarbij hoort wel dat hij een heel traject opstart om je zo snel mogelijk weer gezond aan het werk te krijgen. Dit kan de werkgever zelf organiseren maar meestal wordt daarbij de hulp ingeroepen van een arbodienst en op zeker moment (verplicht) van een bedrijfsarts.

Daarbij horen ook controlebezoeken. De werkgever en de controlerende instantie kan (en zal waarschijnlijk) eisen dat je telefonisch bereikbaar bent en op bepaalde tijdstippen (of de hele dag) thuis bent. Dit soort controles zijn er niets voor niets.

Als je zichtbaar actviteiten onderneemt die het genezingsproces belemmeren, kan de werkgever de loondoorbetaling bij ziekte stopzetten. Ergens anders wél werken zou zomaar als zodanig beschouwd kunnen worden. Maar ook als de werkgever je bijv. probleemloos in allerlei wilde kermisattracties ziet stappen terwijl je zogenaamd met ernstige rugklachten thuis zit, is er zeker aanleiding voor twijfel aan het ziekzijn en dus ook voor de noodzaak van het doorbetalen van het loon.

Wil je -om wat voor reden dan ook- niet meer werken voor je oude baas, neem dan 'gewoon' ontslag en houd hierbij uiteraard rekening met de opzegtermijn.
Computoon
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing