Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je een boete hebt gehad voor dronkenschap, zwart rijzen en je hebt in de gevangenis gezeten zonder strafblad mag je dan nog bij het leger werken?

Niet dat dat bij mij op toepassing is.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
863
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
In de gevangenis gezeten zonder strafblad? Wat bedoel je dan precies?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Misschien bij de mijnopruimingsdienst?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Naar mijn idee kun je niet in de gevangenis hebben gezeten en dan geen strafblad hebben.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je kunt opgepakt zijn, in de gevangenis hebben gezeten maar vrijgesproken zijn maar wat is zwart rijzen? ;)

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

"Zwart rijzen" lijkt me zelfs voor een brood een onmogelijkheid maar even los daarvan:

Als je in de gevangenis hebt gezeten, ben je veroordeeld geweest en dan heb je dus een strafblad. Anders kom je niet in de gevangenis. (Voor je veroordeling zit je eventueel in een huis van bewaring).

Het probleem ontstaat waarschijnlijk al in een vroeg stadium: defensie verlangt volgens mijn informatie dat medewerkers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Die krijg je in ieder geval niet binnen 4 jaar nadat je in de gevangenis hebt gezeten.

"Misdrijven - vanzelfsprekend worden veroordelingen geregistreerd, maar ook verdenkingen (evenals vrijspraken, zaken die geseponeerd zijn, en zaken die door het OM in behandeling zijn genomen maar nog niet zijn voorgekomen).

Overtredingen - worden geregistreerd als er sprake is van een gevangenisstraf (óók een voorwaardelijke gevangenisstraf), of een boete of transactie van EUR 100,- of meer. Net als bij de misdrijven worden ook vrijspraken, sepots, en in behandeling genomen (maar nog niet voorgekomen) zaken geregistreerd.

(...)
Wat het verwijderen van gegevens uit het JDS betreft, wordt onderscheid gemaakt tussen misdrijven en overtredingen. Net als bij het registreren is er ook voor het verwijderen van gegevens geen aparte regeling voor minderjarigen.


Misdrijven - in principe worden gegevens over misdrijven (inclusief zaken waarin nog geen uitspraak is gedaan seponeringen bij gebrek aan bewijs, etc.) pas 30 jaar na het onherroepelijk worden van de strafzaak verwijderd uit het JDS, of na het bereiken van de 80-jarige leeftijd.
Van sommige ernstige misdrijven, zoals zedendelicten, worden de gegevens pas 20 jaar na het overlijden van de betrokkene verwijderd uit het JDS.


Overtredingen - de gegevens over overtredingen worden verwijderd: 5 jaar na het onherroepelijk worden van de strafzaak, behalve wanneer er een gevangenisstraf (voorwaardelijk of onvoorwaardelijk), een taakstraf, of een (hoge) geldboete is opgelegd. In die gevallen worden de gegevens pas na 10 jaar verwijderd.
In alle gevallen geldt dat de termijn van verwijdering verlengd wordt met de duur van een eventuele detentie (gevangenisstraf). Minderjarigen tot 16 jaar kunnen tot maximaal 12 maanden jeugddetentie worden veroordeeld, en minderjarigen van 16 of 17 jaar kunnen tot maximaal 24 maanden jeugddetentie veroordeeld worden.
gezeten, wordt er niet zomaar een VOG afgegeven. "

JDS = Justitieel Documentatie Systeem
(Lees meer...)
Computoon
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding