Welk van deze 3 vissen bevatten het minst giftige stoffen: Zalm, Haring of Makreel?
Ik eet dagelijks een klein portie vis (tussen de 75g en 125g).
Dikwijls wissel ik af tussen zalm, haring en makreelfilets, maar nu vraag ik mij echt af welk van deze 3 vissen het minst toxische stoffen bevatten (dioxines, PCBs, zware metalen, antibiotica, etc.)
De makreel en haringfilets die ik eet zijn MSC gecertificeerd, dat wilt dus zeggen dat beide vissen 'wilde' vissen zijn, dus geen kweekvissen en zijn afkomstig uit het Atlantische oceaan.
De zalmfilets die ik eet zijn ASC of NSC gecertificeerd, aangezien zalm in het wild (in de Atlantische oceaan) nauwelijks nog voorkomt (zo heb ik het begrepen), is dit dus een kweekvis uit het "Atlantische oceaan" (Chili of Noorwegen).
Ik had een mail gestuurd naar 2 leveranciers (Chileense en Noorse kweekvis) en het antwoord die ik gekregen heb is als volgt:
Noorse kweekzalm (NSC), zie link: https://i.ibb.co/3CL4qwH/Noorse-kweekzalm-NSC.png
Chileense kweekzalm (ASC), zie link: https://i.ibb.co/rp0smd1/Chileense-kweekzalm-ASC.png
Meer info over ASC: https://www.asc-aqua.org/what-we-do/our-standards/farm-standards/the-salmon-standard
Meer info over NSC: https://seafoodfromnorway.us/the-norwegian-seafood-council
Over de wilde haring en makreel uit de Atlantische oceaan heb ik dus geen flauw idee hoeveel toxische stoffen deze vissen bevatten.
Meer info over MSC: https://www.msc.org/nl
Kortom, mijn vraag is, welk van deze 3 vissen bevatten het minst giftige stoffen en is veilig voor dagelijkse consumptie?