Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Verkeersongeval tussen motor en auto. Wie heeft gelijk?

De motor reed op de voorrangsweg en werd geschept door een auto die kwam vanuit een zijstraat met haaientanden.

De auto beweert de motor de schuld te geven, wegens te snel rijden (niet gemeten). De schade is minimaal voor zowel de motor als de auto (blikschade), dus mocht er daadwerkelijk snel zijn gereden, dan zou het ongeval nog erger uitzien.

Kan de auto de motor alsnog aansprakelijk stellen voor deze ongeval? Zo ja, op welke manier?

Zie afbeelding voor de voorrangsweg en de zijstraat met haaientanden rechts.

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
in: Vervoer
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Zoals het er uitziet zou de auto die van rechts komt moeten stoppen voor haaientanden en goed uitkijken of er verkeer aankomt dat voorrang heeft. Van rechts komen zonder haaientanden geeft voorrang, nu dus niet.
Of de motor te hard reed doet niet ter zake, de auto heeft geen voorrang. Sterker wellicht reed de auto te hard waardoor deze niet meer kon stoppen?

Autoverzekering
Hopelijk is het kentekennummer bekend en hebben jullie samen een schadeformulier ingevuld. Daarna kan de verzekering aan de slag gaan.

https://www.hoyhoy.nl/autoverzekering/autoschade/schadeformulier/
...
Kan de auto de motor alsnog aansprakelijk stellen voor deze ongeval? Zo ja, op welke manier?
Door zijn autoverzekering in te schakelen en te liegen?
Echter hoe wil deze bewijzen dat de motor schuld heeft aan deze aanrijding? Motor heeft voorrang, auto moet voorrang verleden -haaientanden- Daar gaat het om. Een auto die stil staat voor de haaientanden ziet of/dat er geen verkeer aan komt en kan dan doorrijden. Hiervan is geen sprake.
Toegevoegd op 16 april 2020 07:54: tekst
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Het zijn twee verschillende dingen. Voor te hard rijden kan een boete worden uitgedeeld mits bewezen, maar voor het ongeval gelden de voorrangsregels. En die zijn duidelijk, als je op een voorrangsweg rijdt heb je voorrang. Ik heb ooit een ongeluk gehad waarbij de tegenpartij geen rijbewijs had. Daarvoor kreeg hij een boete, maar maakt hem (helaas) niet automatisch schuldig aan het ongeluk.
5 jaar geleden
Wie er gelijk heeft weten we niet, wij waren niet bij het ongeluk.

Als klopt wat jij zegt zal de automobilist als schuldige/aansprakelijke worden aangewezen.
Als jij te snel gereden hebt, zal de automobilist moeten proberen aan te tonen dat dat het geval was en dat dat de (mede)oorzaak was van het ongeluk.
Als hij dat voor elkaar krijgt kan het zijn dat je gedeeltelijk aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeluk.


https://weblog.independer.nl/autoverzekeringen/geen-voorrang-gegeven-altijd-aansprakelijk/
Geen voorrang gegeven: altijd aansprakelijk?
Verkeer van rechts heeft altijd voorrang (tenzij je op een voorrangsweg rijdt). Logisch dus dat je aansprakelijk bent voor schade als je geen voorrang verleent. Maar wat als de tegenpartij te hard reed? Of als hij een rood verkeerslicht negeerde? Soms kan dan de aansprakelijkheid, en dus de rekening, worden gedeeld.

Aantonen fout tegenpartij
Vind je dat de tegenpartij die van rechts kwam (gedeeltelijk) aansprakelijk is voor de schade? Dan is het belangrijk dat je kunt aantonen dat de tegenpartij een fout heeft gemaakt. En dat deze fout de oorzaak van de aanrijding was. Dit kan bijvoorbeeld door getuigen die het gezien hebben. Noteer hun gegevens daarom direct na de aanrijding. En vul dit ook in op het schadeformulier. Ook beelden van een dashcam kun je soms als bewijs gebruiken. Dit is een kleine camera die filmt wat er op de weg gebeurt. In verband met privacyregels wordt dit bewijs niet altijd geaccepteerd. Maar geef wel altijd aan bij je verzekeraar dat je een dashcam hebt. Dit kan van belang zijn.

Gedeelde schuld
Komt de tegenpartij van rechts? Maar maakt deze een grote verkeersfout waardoor jullie tegen elkaar aan botsen? Zelfs dan blijf je minstens voor een deel aansprakelijk. Hoe onterecht dit soms ook lijkt. Als je de fout van de tegenpartij kunt aantonen, kan de aansprakelijkheid soms wel verdeeld worden. De verzekeraar van jou en die van de tegenpartij bepalen samen wie voor welk deel heeft bijgedragen aan de aanrijding. De uitkomst kan dan bijvoorbeeld zijn dat ieder voor de helft aansprakelijk is. Of jijzelf voor 70% en de tegenpartij voor 30%. Kun je niet bewijzen dat de tegenpartij iets fout heeft gedaan? Dan blijf je zelf helaas volledig aansprakelijk.
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing