Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe werkt post naar het buitenland, wie ontvangt de frankering ?

Wanneer ik een brief naar Amerika wil sturen, ga ik naar het postkantoor in mijn gemeente en koop daar een (duurdere dan anders) postzegel. Wie ontvangt het geld ? Krijgt de Amerikaanse post daar ook wat van ? Hoe werkt het ?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Niets! Ieder land heeft de verplichting elkaars post te behandelen en te bezorgen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Dat is opgenomen in een zgn. Postwet dat ieder land in de wereld heeft.

Vroeger waren de post- en telegraafbedrijven voornamelijk staatsbedrijven die borg stonden voor een correcte en integere bestelling van aangeboden briefpost en verzonden telegrafieverkeer (telegrammen). Later kwam daar ook de telefonie bij.
Betaald wordt door de verzender van het poststuk d.m.v. te plakken zegels die een waarde vertegenwoordigen (frankering) en vooraf gekocht moeten worden bij een postkantoor of een postagentschap dat de zegels uitgeeft.
Deze postzegels verliezen hun waarde op het moment dat ze op het te verzenden poststuk geplakt worden en afgestempeld worden op het eerste kantoor waarop het passeert op weg naar de eindbestemming.

De hele post- telegrafie- en telefonie business was dus voorbehouden aan de staat van ieder land en mocht niet door particulier bedrijven gedaan worden.
Daarvoor werden internationale postverdragen gesloten die ondermeer bepaalden dat post vanuit het ene land naar het andere land belangeloos afgehandeld dient te worden met dezelfde zorgvuldigheid als waarmee de binnenlandse poststukken behandeld worden.
Daarbij werd bepaald dat het verzendende postbedrijf ook de ontvangen frankeringsgelden (geplakte postzegels van dat land) in zijn geheel mag houden.

Per saldo hoeft dat geen verliespost te zijn voor een postbedrijf dat post moet bezorgen vanuit een ander land waarvoor het geen vergoeding krijgt. Immers, ook vanuit dat land wordt internationaal post verzonden waarvan dat land de opbrengst mag houden.

Sinds de privatisering van staatsbedrijven zijn de postbedrijven in handen gekomen van particuliere partijen en zijn er meer particuliere initiatieven ontstaan (concurrentie), maar zijn de postwet per land en de internationale postverdragen op die postbedrijven onverkort van kracht gebleven.
Dit is vooral nodig om ervoor te zorgen dat de postbedrijven volgens internationale standaarden hun diensten correct blijven uitvoeren en elkaars post netjes behandelen.
Dit geldt overigens (nog) niet voor binnenlandse post tussen concurrerende postbedrijven.
Dus zal Post.nl geen post behandelen van Sandd en omgekeerd en zijn de frankeringszegels niet geldig op elkaar diensten.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing