Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is een omafiets stevig ?

Ik ben nu op marktplaats aan het kijken voor een fiets. Dames of heren maakt mij niet zoveel uit, en ik ben aan het kijken hier in de buurt. Ik zie nu een omafiets staan, ik weet hier niets van. Maar het moet echt heel stevig zijn aangezien ik nogal zwaar ben! En ik ook een krantenwijk heb. Is een omafiets dan een aanrader?
Is een damesfiets sowieso een aanrader, omdat die een stang mist?

Toegevoegd na 32 minuten:
De antwoorden zijn weer eens 180 graden verschillend! Zo heb ik er ook niets aan.
Kunnen jullie niet gewoon met bronnen komen?

Fiets moet echt minimaal 200 kilo kunnen hebben!

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Fietsen

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

De goede naam van de omafiets is gedeeltelijk waar. Vroeger toen koe nog met de lange oe was, 40 jaar en langer geleden dus, toen waren de oma fietsen zeer degelijk gemaakt en ook bedoeld om kinderen mee te vervoeren. Maar nu zijn fietsen veel meer een modeartikel geworden. Het moet mooi, het moet licht en het moet goedkoop. Dus een nieuwe oma fiets van nu heeft niet meer de kwaliteit van vroeger. Je zou dan naar de echte antieke omafiets moeten zoeken.

Ik weet dat Batavus in Heerenveen verschillende keren fietsen speciaal voor zeer lange mensen heeft gemaakt die niet gewoon uit de catalogus leverbaar zijn. Dit kunnen ze ook voor heel zware mensen doen door met oversized frames te werken. Echter ik ben bang dat dit wel in de papieren kan gaan lopen. Ik zou het voor je kunnen navragen ik woon namelijk bijna in de Batavus fabriek.

Andere opties zijn de dienstfiets de Batavus nog steeds maakt of een transportfiets. Ook deze wordt door Batavus nog steeds gemaakt. Transportfietsen hebben een groot rek voor op het stuur voor zware bagage. Ze zijn ook gemaakt om flink kracht te kunnen zetten en ze zijn dus zwaar, degelijk een eenvoudig van bouw. De echte transportfiets uit de jaren 50/60 zie je af en toe nog op marktplaats. Ik ben alleen bang dat het wel collectors items zijn.

De vraag is dus, heb je de fiets tijdelijk nodig of wil je gewoon een fiets die bij je past en die je langdurig wil gebruiken? In dat laatste geval zou je naar een nieuwe kunnen informeren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik zou best een fiets voor langere tijd willen.. maar als ik ziet wat de prijzen zijn van een goede fiets.. dan koop ik nog liever een scooter!
Maar als je me kan helpen met namen van modellen van fietsen die extra stevig zijn, speciaal voor transport, dan kan ik vervolgens kijken of ik ze op marktplaats kan vinden.
Als ik nu op transportfiets zoek, dan zie ik alleen fietsen met zon rekje aan de voorkant gemonteerd, maar die heb ik nu ook. Zelf gemonteerd, dus dat zegt verder niets over de kwaliteit van de fiets.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
http://www.transportfiets.net/2008/01/20/victoria-fm-38l-transportfiets-met-kenteken/ Daar zie je een voorbeeld van de echte oude transportfiets. En dat is meer dan een rekje op de voorkant. de hele fiets is sterker en zwaarder uitgevoerd. Dat hoeft niet per se aan de buitenkant zichtbaar te zijn. http://fietsen-brommers.marktplaats.nl/fietsen-oldtimers/417849280-aangeboden-antieke-batavus-transportfiets-50-er-jaren.html Maar neem niet zo'n modern gekleurd mode fietsje, dat rekje zit er inderdaad voor het dameshandtasje op. Die ouden die ik hier laat zien (als de links nog werken) slinger je twee volle melkbussen op.

Andere antwoorden (10)

een goeie omafiets is juist zeer stevig, en omdat de ze relatief simpel zijn, zijn ze ook zeer duurzaam. ( er zit niet veel aan dus er kan ook niet veel kapot.)

en ja die stang...je moet er wel erg veel gewicht aan hangen voordat dat een probleem wordt.

als je kranten doet zou ik zeker gaan voor een dames fiets omdat dit met zware tassen makelijker opstappen is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Met een krantenwijk moet je vaak op en afstappen dus dan is een damesfiets wel makkelijker lijkt mij
Een oma fiets is best stevig, heeft alleen vaak geen versnellingen, of je die graag wil hebben, is aan jou natuurlijk.

Toegevoegd na 49 minuten:
volgens deze link houd het bij 150 kg op.
Maar er zijn zoveel verschillende soorten fietsen
Voor een fiets die 200kg moet kunnen dragen zou ik langs de fietsenwinkel gaan, in iedergeval om voldoende informatie te krijgen om daarna eventueel via marktplaats iets te kopen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Die fiets lijkt me wel wat!
Die 150 kilo slaat op de bestuurder, dus ik neem aan dat die persoon ook wel minimaal 25 kilo op de bagage mag hebben, dus 175 mag zeker geen probleem zijn. Als ik alleen de fietstassen helemaal zou vullen, en niet meer de voorbak, dan kom ik op 180 kilo belasting. Die 5 kilo zal ook niet veel uitmaken.
Helaas kost die fiets 900 euro, en ik vind hem ook nergens tweedehands. En ik verdien echt heel weinig met dit werk, dus dat vind ik wel wat overdreven.. ;-)
idd is een omafiets heel stevig!!!
maar als je een krantenwijk hebt moet je wel een omafiets nemen waarbij je je voeten aan de grond kan zetten, zodat je makkelijk op en af kunt stappen.

met je gewicht heeft het waarschijnlijk niks te maken, een fiets houd je echt wel hoor!! no stress!
als je nog kan fietsen bewijst hetdat je zeker niet te zwaar bent! heb zelfvertrouwen!

veel succes met uitkiezen!
ps. altijd de fiets even proberen als je er een gaat kopen!!!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
dat ligt er maar net aan.

een goedkope uit de reclame folder kun je beter niet kopen want dat is geld weggooien.die zijn van zulke slechte materiaalen gemaakt dat je over en jaar echt al slijtage krijgt en over een paar jaar een nieuwe moet kopen.als je er een koopt die kwalitatief goed is dan kun je er met normaal gebruik jaren lang mee doen.Maar als je een echte robuuste fiet wilt hebben is een opoe fiets niet de beste keuze,want door het model van het frame is het een beetje een wiebelige fiets.Dus mocht je bv met kinderzitjes voor en achterop willen gaan toeren is een conventionele dames fiets beter geschikt omdat de krachten die de last op het frame uitoefen beter verdeelt worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Iedereen zegt wel dat omafietsen stevig zijn, maar dat is onzin. De meeste mensen rijden op die fietsjes van max 150 euro, dat is gewoon slappe bagger. Mijn krantenwijk heb ik destijds op een 10jaar oude gazelle gedaan, ging perfect. Kon hem naderhand alleen wel weggooien. Heb nu al een jaar of 4 een fiets van 500 euro, staat elke dag bij het station. Werkt allemaal nog perfect op mijn roestende spatborden na (en mijn gestolen lamp). Vrijwel alle omafietsen vallen na een jaar al van ellende uit elkaar. Je zal vast ook goede hebben, maar niet voor een "leuk bedrag". Houd er daarnaast rekening mee dat een krantenwijk killing is voor je fiets, hoe sterk hij ook is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
max. 150 kilo heb ik dus niets aan.
Ik ben zelf al 120 kilo, en omdat ik te lui ben om terug te fietsen neem ik soms wel meer als 60 a 70 kilo mee!
Maar hoe kan je weten tot hoeveel kilo een fiets gemaakt is?
Zeker als je 2e hands koopt is dat moeilijk te zien...
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
oh.. je zei euro, niet kilo ;-)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik heb nog nooit gehoord van een omafiets die überhaupt van ellende uit elkaar viel. Hoe kom je hierbij? Het stikt hier in de stad van studenten die jarenlang hun goedkope omafiets mishandelen, en die dingen blijven het maar volhouden.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nou, mijn dochter heeft nu 3 jaar zo'n exemplaar van een goedkoop merk, en het wordt nu toch echt tijd voor een nieuwe. En dan komt er waarschijnlijk een dure.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
SuzyQ kijk eens bij het station? De helft heeft een slag in het wiel/mist spatborden/heeft een standaard dat constant naar beneden komt vallen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
zodan: dat heeft meer te maken met het feit dat mensen niets aan onderhoud doen. En als je niets doet aan een slag in het wiel, door bijvoorbeeld de spaken juist te spannen, dan wordt het alleen maar erger - maar dat is echt makkelijk te voorkomen.
Koop zon fiets
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Amadea
13 jaar geleden
Waar moet je de kranten dan laten?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
haha.. ja inderdaad!
De bouw is ideaal.. de wielen perfect! En ik zat hier al serieus naar te kijken, toen mij dezelfde vraag door mijn hoofd ging...
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
goeie fiets op dat plaatje!
Ik adviseer je een fiets van een betrouwbaar merk, de goedkope aanbiedingen zullen niet lang meegaan.
Ik woog 185 kilo en heb jaren heel tevreden op een Gazelle gefietst, tot iemand 'm platreed, sindsdien fiets ik op een Batavus, de gewone stadsfietsen zeg maar.
Beide fietsen kunnen me prima hebben, ook met bagage.
Tip: zorg dat de banden altijd goed opgepompt zijn, en zorg dat de spaken op spanning blijven, anders ben je steeds spaken aan het vervangen ;-)
(Kies indien mogelijk voor een wiel met minimaal 36 spaken.)

Als je echt een fiets specifiek voor jouw gewicht wilt, zul je naar een gespecialiseerde winkel moeten gaan.
Azor in Hoogeveen levert bijvoorbeeld ook fietsen aan de VS, en daar is de gemiddelde fietser ook zwaarder dan in NL. http://www.azor.nl/

Laat overgewicht je niet weerhouden om lekker te fietsen, juist ook omdat fietsen een goeie manier is om toch in beweging te blijven zonder je gewrichten teveel te belasten, en je hebt veel meer bewegingsvrijheid dan wanneer je alleen kunt lopen of alles met het OV moet doen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Oftewel.. koop een merkfiets, en dan moet het wel goedkomen...
nog 1 vraag. Is 36 spaken zo bijzonder? Ik heb even buiten gekeken, en alle fietsen die ik zo ziet hebben OF 36 spaken, OF 40 spaken! 36 spaken is dus de minste wat ik zie? Ook nog nooit meegemaakt dat spaken braken, ook niet bij zachte banden. Wel nu al de 2e keer dat ik een slag in mijn wiel heb.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als je spaken goed op spanning zijn, kun je slagen vaak voorkomen, èn spaakbreuk.
En ja, er zijn wielen met minder spaken (ook met meer).
http://www.fietsenpagina.nl/omafietsen/

Hier een uitgebreide info.

Ik heb eens een omafiets-test gezien bij een consumenten programma (Kassa?) . Niet één was er goed. Te lichtvaardig, onveilig op meerdere punten en vooral de standaard was prut.
Zeker met wat zwaarder gewicht zou ik je ten sterkste adviseren een degelijke fiets aan te schaffen. Zeker met zoveel gewicht aan folders en kranten. Die moet niet doorzakken, niet omvallen, maar gewoon stevig zijn en goed functioneren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De meeste oma-fietsen zullen niet stevig genoeg zijn voor jou gebruik en wensen.
Kijk eerder eens uit naar een degelijke fiets als een Gazelle NL.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Een goede omafiets is geen probleem, ook niet met een groot gewicht. Maar dan wel een merkfiets zoals Gazelle of Batavus. Die zijn er ook nog met 3 versnellingen en trommelrem te bestellen.
Je wilt niet weten hoe snel die goedkope fietsen bij de fietsenmaker terechtkomen met gebroken spaken en slagen in de wielen. De kosten overtreffen meestal snel de aanschafprijs!

Wat achtergrondinfo over goede degelijke fietsen in onderstaand artikel:
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image