Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan je een buitenboordmotor opvoeren?

Ik heb een 2 pk 2 takt buitenboordmotor en zou hem willen opvoeren kan dit?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Boten
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Bij opvoeren van een kleine motor denken uiteraard veel mensen aan het opvoeren zoals van een brommer.
Die zijn vaak technisch ontworpen voor wat een motor van net geen 50 cc aankan, en daarna geschikt gemaakt voor de wettelijke voorschriften die gelden in de betreffende markt (tegenwoordig de EU landen).
Dat geschikt maken gebeurt door een begrenzing aan te brengen in de automatische transmissie of er een wat kleinere carburateur op te zetten, of een uitlaat met daarin een ring die de doorlaat beperkt.
Als-ie zo in de winkel komt te staan, heet het dat de constructiesnelheid aan het gestelde maximum voldoet.
Maar door een of meerdere van deze beperkingen te verwijderen of op te heffen, wordt de brommer alweer sneller.
Dit is technisch gezien eigenlijk niet echt opvoeren. En bij een buitenboordmotor zal een fabrikant normaal om te beginnen helemaal geen reden gehad hebben om de prestaties van zijn ontwerp op deze kunstmatige manier te ‘knijpen’. Dan kun je dus ook geen eenvoudige ingreepjes doen om de kracht te vergroten.

Bij echt opvoeren van een motor van een tweewieler of een auto ga je bijvoorbeeld de inlaat- en uitlaatkanalen helemaal mooi superglad maken, en/of een (nog) grotere carburateur plaatsen, de cilinder wat uitboren en een overmaat zuiger plaatsen, of meteen een echt grotere cilinder plaatsen met bijpassende grotere zuiger (dan krijg je dus een grotere cilinderinhoud), een uitlaat met een grotere doorlaat plaatsen, en de overbrengingsverhouding aanpassen met andere tandwielen.
Hiermee grijp je in op het oorspronkelijk geoptimaliseerde ontwerp, en een goede tuner kan er zeker meer vermogen uithalen, maar doorgaans alleen ten koste van de levensduur of de betrouwbaarheid, of het lawaai, en uiteraard het verbruik.

Dat soort zaken kun je ook bij een buitenboordmotor doen, alleen kan het zijn dat het uitlaatkanaal dat door de staart heen loopt nu een wat lastig te omzeilen beperkende factor wordt. Ook kan de koelwateraanvoer nu de beperkende factor zijn.
Bij wijze van andere eindoverbrenging kun je hier een wat andere schroef monteren.

Het effect op snelheid van dit alles zal wellicht minimaal zijn, terwijl de levensduur enz. best eens duidelijk minder kan worden. Maar niemand houdt je tegen.

Het is echter veel gemakkelijker om een buitenboordmotor in zijn geheel om te wisselen voor een grotere, dus ik denk niet dat er veel ervaring is met het opvoeren van buitenboordmotor. Er is weinig praktisch nut mee te behalen. Maar het kán wel!
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing