Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe heet het houten gedeelte dat je soms ziet bij oude Amerikaanse stationcars?


Bijvoorbeeld zoals bij de Ford Country Squire.

Picture for question
4 maanden geleden
in: Auto's
jc54
4 maanden geleden
Portierpaneel en zijwandpaneel.
Bordensteker
4 maanden geleden
Het houten gedeelte zou je de ‘woodie decoration’ of ook wel ‘woodie carbody’ kunnen noemen. Doordat in het begin de standaardcarosserie van een auto voor een uitvoering als ‘station wagon’ met name achter de B-stijl (achter de voorste deuren) met echt hout versterkt werd, terwijl in latere jaren vaak alles achter de A-stijl, en nog later zelfs de hele zijkant meegenomen werden bij het aanbrengen van de dan alleen maar als decoratie aangebrachte houtimitatie, is er geen aparte naam voor het ‘houten gedeelte’.
Het zijn station wagons met een ‘woodie carbody’, of met ‘station wagon paneling’.
In het VK worden station wagons overigens als 'estate' cq 'estate car' aangeduid. De ‘Woodie’ wikipediabron gaat er in het Engels uitgebreid op in: https://en.wikipedia.org/wiki/Woodie_(car_body_style) .
Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Station_wagon#Name .
Antoni
4 maanden geleden
@jc54, @Bordensteker, veel dank voor jullie reacties met de interessante informatie! Het gaat mij bij de vraag niet alleen om de als decoratie aangebrachte panelen, maar ook om de serieuze houten constructies van de oude (meestal Amerikaanse) station wagons. 'Woodie' of ' woody' lijkt mij overigens een goed antwoord op mijn vraag. Dan vraag ik me nog wel af hoe dit in het Nederlands dan heet. Ik kom met wat zoeken via Google en Wikipedia niet veel verder dan termen als 'houtnerfbekleding', 'houtnerfbeplating', 'houten bekleding', 'houten lambrisering', 'houten (buiten)panelen' of 'houten carrosserie'.
Amadea
4 maanden geleden
Een houten paneelauto.
Ozewiezewozewiezewallakristallix
4 maanden geleden
@Antoni
Volgens mij wordt ook in de Nederlandse autowereld gewoon over 'Woodie' gesproken. Het is nog geen erkend leenwoord (als in: het staat nog niet in de Dikke Van Dale) maar ik zou het niet anders gaan noemen. Maar om in te gaan op je 'serieuze houten constructies'. Dat is gewoon het 'houten chassis' of het 'houten koetswerk' (afhankelijk van de functie van het hout).
Antoni
4 maanden geleden
@Ozewiezewozewiezewallakristallix, dank voor de je uitleg! Dat klinkt logisch allemaal! Ik kijk nog uit naar een (definitief) antwoord. Ben benieuwd wie het wil geven.
Antoni
4 maanden geleden
@Amadea, ook dank voor jouw reactie!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Het houten gedeelte zou je de ‘woodie carbody’ of later de ‘woodie decoration’ kunnen noemen. Doordat in het begin de standaardcarosserie van een auto voor een uitvoering als ‘station wagon’ met name achter de B-stijl (achter de voorste deuren) van echt hout gemaakt of daarmee versterkt werd, terwijl in latere jaren vaak alles achter de A-stijl, en nog later zelfs de hele zijkant meegenomen werd bij het aanbrengen van de dan alleen maar als decoratie aangebrachte houtimitatie, is er eigenlijk geen aparte naam voor het houten gedeelte.

De serieuze houten constructies werden vooral toegepast ten tijde van de aangepaste T-Ford en A-Ford. Het latere mooi met een gestroomlijnd metalen koetswerk meegebogen hout was geruime tijd nog wel echt hout, maar maakte al snel niet echt meer deel uit van de structuur.
Het hout maakte de productie ingewikkeld en bleek daarna opnieuw een zorgenkind voor de eigenaar cq zijn personeel!

De ‘Woodie’ wikipediabron gaat er in het Engels uitgebreid op in: https://en.wikipedia.org/wiki/Woodie_(car_body_style) . (bron 1)

Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Station_wagon#Name . (die URL gelieve u zelf even te copypasten).

Een aardige webpagina over de historie van structureel hout via het ‘structureel’ toepassen van houtimitatie tot het helemaal uit de gratie raken van deze decoraties vindt u (in het Engels) op https://www.autoweek.com/car-life/classic-cars/a31228614/the-rambler-cross-country-wagon-is-an-unintentional-postmodern-masterpiece/ . (bron 2)

Last but not least: aan de echt met hout, zweet en tranen (over de verliezen gemaakt bij de fabricage) gemaakte Woodies van Ford wordt alle eer bwezen in https://autoheritagefoundation.org/2022/08/15/history-of-the-ford-woody-wagon/ . (bron 3 als de volgorde niet verhaspeld wordt).
(Lees meer...)
Bordensteker
4 maanden geleden
Antoni
4 maanden geleden
@Bordensteker, wat een uitgebreid antwoord! Veel dank ervoor! Ik zal de teksten van de bronnen gaan lezen.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image