Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Klopt het dat aan de binnenkant van het benzineklepje de juiste bandendruk staat aangegeven?

Maar de vorige eigenaar zei dat er nu seizoensbanden op zitten. Maar hoe weet je dan hoeveel bar er nu in de banden mag ?

een jaar geleden
in: Auto's
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

De hoofdvraag was: “Klopt het dat aan de binnenkant van het benzineklepje de juiste bandendruk staat aangegeven”.
De juiste bandendrukken (vaak voor en achter iets verschillend) staan op een sticker aan de binnenkant van het benzineklepje, of in de deurstijl bij geopende deur (ter hoogte van de knie van de bestuurder), of in de binnenkant van de zonneklep, of in het handschoenenkastje. En in het instructieboekje. U kunt de bandenspanning zonodig ook vinden op https://www.watismijnbandenspanning.nl/ .

De nadere uitleg gaat vervolgens over de kern van de vraag, namelijk of die standaard waarden nog wel correct zijn voor de op deze auto gemonteerde seizoensbanden? Het antwoord is ja. Winterbanden of 4-seizoenenbanden maakt geen verschil; de door de autofabrikant geadviseerde bandenspanningen blijven dezelfde.

Anders geformuleerd: “Er wordt ons echter regelmatig gevraagd of het type/soort band (winter, zomer, 4-seizoenen of runflat) ook van invloed is. Het antwoord (op die vraag) is "nee", de voorgeschreven bandenspanning is bij elk type band gelijk. Een 4-seizoenenband heeft dus bijvoorbeeld net zoveel spanning nodig als een winter-, zomer- of runflatband!
http://bandenvoordeel.com/bandenspanning.html

Dan is er nog een waarde vermeld op de band zelf. Daar staat in vrij kleine letters inderdaad ook nog een spanning aangeduid, dat is een limiet van de bandenfabriek. Die is vrijwel altijd hoger dan de door de autofabrikant geadviseerde bandenspanningen. Die maximale waarde van de bandenfabrikant staat los van de waarde die de autofabriek met rijproeven voor uw model auto bepaald heeft.
“De maximale bandenspanning komt overeen met de hoogste koude (koud gemeten) spanning die een band kan verdragen. Deze maximale spanning mag echter alleen gebruikt worden als het instructieboekje van de auto het voorschrijft. […]
De maximale bandenspanning is aangegeven in kleine karakters op de wang van de band in kPa of PSI (100 kPa = 1 bar en 14.5 PSI = 1 bar).”
https://www.bandenleader.nl/advies-banden/maximale-bandenspanning
.
AANVULLING:
Een ‘thuiskomertje’ is een ruimtebesparend reservewiel + band met kleinere afmetingen dan de normale banden, bedoeld om mee thuis te komen cq naar een garage te rijden. Daarvoor geldt wél een duidelijk hogere bandenspanning, en dan nog moet je je snelheid beperken. Staat op zo’n wiel aangegeven.
https://www.anwb.nl/experts/auto/3/112/bandenspanning-reservewiel .
(bandenspanning bijvoorbeeld 4,2 bar en je mag max. 80 km/h.)
Bordensteker
een jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing