Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je de afbetaling van een auto tijdelijk onderbreken in verband met verborgen gebreken?

Ik heb van een particulier een tweede hands auto gekocht. Met deze persoon is een betalingsregeling afgesproken. Op dit moment heb ik de volledige koopsom nog niet betaald.
Achteraf blijkt de auto een verborgen gebrek te hebben dat al aanwezig was voor de verkoop.
Mag ik de afbetaling tijdelijk onderbreken en van de verkoper eisen dat hij het probleem herstelt?
Hoe is dit juridisch geregeld? Wat zijn mijn rechten als koper?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Auto's
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Niet zomaar te zeggen.

BW 6:262 stelt:
"1.
Komt een der partijen haar verbintenis niet na, dan is de wederpartij bevoegd de nakoming van haar daartegenover staande verplichtingen op te schorten.
2.
In geval van gedeeltelijke of niet behoorlijke nakoming is opschorting slechts toegelaten, voor zover de tekortkoming haar rechtvaardigt."
Nu is de grote vraag natuurlijk of de verkoper zijn verplichting wel of niet is nagekomen.

Als koper van een particulier heb je minder rechten dan als koper bij een bedrijf. Een van die verschillen is de bewijslast bij een verborgen gebrek. Bij aankoop van een particulier moet jij, als koper, BEWIJZEN dat de auto de gebreken al had ten tijde van de koop en dat de verkopende partij hiervan op de hoogte was.
Is dat bewijs er? Alleen in die situatie is te denken aan zo’n tijdelijke opschorting, als de verkoper zijn verplichting niet nakomt of waarschijnlijk niet gaat nakomen.

Bron:

"Bij eventuele gebreken ligt de bewijslast bij u, dit in tegenstelling tot het kopen bij een dealer. Ú moet dus bewijzen dat de auto de gebreken al had ten tijde van de verkoop. Alleen indien u dit kunt bewijzen zal de particuliere verkoper u tegemoet moeten komen. Een particuliere verkoper wordt namelijk niet geacht kennis van zaken te hebben, dus bij verborgen gebreken zal u moeten bewijzen dat de verkopende partij vooraf op de hoogte was.

U heeft het recht om voor de aankoop goed op de hoogte gesteld te worden door de huidige eigenaar van auto. De verkopende partij heeft namelijk informatieplicht. Deze moet een potentiële koper op de hoogte stellen van de bij hem bekende gebreken.
Om erachter te komen of de verkoper zich aan de informatieplicht gehouden heeft is de eerste stap een telefoontje naar het garagebedrijf waar de auto als laatste in onderhoud is geweest. Vraag deze of er in de onderhoudshistorie opmerkingen staan, betreffende onderdelen die vervangen moeten worden of zaken die dringend aan grondig onderhoud toe zijn. Mocht dit zo zijn dan heeft u beet. Ga naar deze garage en laat een uitdraai maken van de onderhoudshistorie, zodat u bewijs in handen heeft.
Dit bewijs kunt u nu gebruiken om de particulier te confronteren. Deze heeft informatie achtergehouden en zal nu voor de kosten opdraaien of de auto ter kosten terug moeten nemen.

Wil deze echter niets meer van u weten, dan geeft u aan dat u de volgende stappen in de beschreven volgorde gaat zetten."

Zie "Stappenplan" in brontekst.
Computoon
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing