Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Rijbewijs afgepakt, hoe verloopt de procedure en hoe lang duurt dit?

Eind november vorig jaar is mijn rijbewijs afgepakt, voor te hard rijden. Was hem 2 maanden kwijt. Het is nu al bijna een jaar later, en ik heb nog steeds helemaal niets gehoord van wanneer het nu voor de rechter moet komen. Hoe lang mogen de officier van justitie erover doen voor hij de zaak aan de rechter voorleggen?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Auto's
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Een officier van Justitie heeft na de invordering door de politie 10 dagen de tijd om te beslissen of het rijbewijs ingevorderd blijft tot de strafzaak zich aan doet bij de rechter of niet. Zo niet of komt de officier in deze periode niet aan een beslissing toe moet hij deze teruggeven. Dit geschied door middel van aangetekende post via het CVOM.

In dit geval lijkt het erop dat de officier heeft besloten om het rijbewijs voor twee maanden in te nemen en daarna de zaak voor te leggen bij de rechter.
Heb je in dit geval al een sanctie gehad? Of heb je het rijbewijs teruggekregen zonder uitleg?

In principe is er alleen nog sprake van een verjaringstermijn ten opzichte van de sanctie en geldt er wel een fatsoensnorm m.b.t. de tijd die een officier erover doet.

Als je zeker wilt weten hoe jouw zaak ervoor staat, kan je contact opnemen met het arrondissementsparket van jou regio. Dit kan je vinden op de site van het ministerie van justitie en veiligheid.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Wanneer u tijdens het gedeelte waarop een maximum snelheid geldt, de maximumsnelheid met 50 km/u of meer hebt overschreden, wordt het rijbewijs direct ingevorderd. Het rijbewijs wordt vervolgens naar de officier van justitie gestuurd, die moet beoordelen wat er mee gaat gebeuren. Omdat per 1 juni 2011 de wet is aangescherpt, kan de officier van justitie voortaan zelfs bij een overschrijding van 50 km/u of meer het rijbewijs voor enkele maanden inhouden. Het Openbaar Ministerie maakt steeds vaker gebruik van de mogelijkheid zelf deze zaken af te doen. In plaats dat de rechter zich over de strafzaak buigt doet de Officier van Justitie een strafvoorstel. Twee maanden inhouding is wel het minimum.

Uw rijbewijs is ingenomen op grond van artikel 164, lid 2 onder d. van de Wegenverkeerswet 1994. (Overschrijding van een krachtens deze wet vastgestelde maximumsnelheid met vijftig kilometer ).

De officier van justitie geeft binnen de termijn van tien dagen schriftelijk zijn/haar beslissing dat het rijbewijs (voorlopig) zes maanden zal worden ingehouden. Deze termijn van zes maanden heeft te maken met hetgeen bepaald wordt in artikel 164 lid 6 van de wegenverkeerswet.

Artikel 164 lid 6 bepaalt dat het rijbewijs in ieder geval wordt teruggegeven, indien de behandeling van de overtreding door de rechtbank niet binnen zes maanden heeft plaatsgevonden.

U schrijft dat u het rijbewijs, na een inhouding van twee maanden, hebt teruggekregen. Er is nu al haast een jaar overheen gegaan. Indien u zeker weet tussentijds geen enkel bericht meer te hebben ontvangen, zie geen redenen waarom u de zaak n i e t zou laten rusten.
Of er moeten nog redenen zijn die u alleen bekend zijn.

Toegevoegd na 12 minuten:
Voor u is het belangrijk om te weten dat het Openbaar Ministerie dit soort zaken sinds 2011 kan afhandelen zonder tussenkomst van de strafrechter. Op grond van hetgeen u verklaart, mag ik aannemen dat bij u deze procedure gevolgd is.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing