Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar moet ik aan voldoen als ik met mijn paard de grens overloop?

Ik zou graag willen weten wat mijn plichten zijn als ik met mijn paard de grens overloop? Het gaat om heel veel grenzen van Nederland richting China maar ook via Noorwegen. Is er een site waar al deze informatie te vinden is of zou ik per land moeten zoeken. Ik zal mijn paard niet per boot/bus/auto vervoeren maar echt samen met mijn paard lopen de grens overgaan.

Toegevoegd na 1 dag:
Iedereen bedankt voor alle informatie tot nu toe. Ik ben een beetje wijzer geworden maar nog steeds niet genoeg informatie helaas. De gezondheidsverklaring om de 10 dagen is onmogelijk maar heb bericht gehad van een paarden organisatie dat vele mensen die nooit aanvragen helemaal niet als ze lopend de grens overgaan. Veel wedstrijd paarden hadden deze verklaring volgens haar ook niet altijd en controles worden zelden gehouden. Is het dan toch mogelijk?

De route zal gaan via duitsland, polen, witrusland of eventueel als dit veiliger is letland, litouwen en dan Rusland. Deze route zal helemaal uitgepuzzeld worden door ons daar zijn we nog al goed in haha maakte ook onze eigen wandel routes door zo min mogelijk op de weg te hoeven lopen. Moeten we hiervoor om lopen dan is dit geen probleem we lopen namelijk nooit om maar dit is een een stuk van onze reis.

Wij weten dat een lange rit zwaar zal zijn door onze ervaring met maanden en duizenen kilometers wandelen hebben we idee dat paard net als ons rust nodig heeft. Wij hebben alle tijd als we dit avontuur nemen dus geen gehaast om op tijd klaar te zijn.

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Vakantie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Zols ik in mijn reactie al zei zal dat een hele uitzoekerij worden, maar in grote lijnen komt het er op neer dat je paard een eigen paspoort en een gezondheidsverklaring nodig heeft. Binnen de EU moet die gezondheidsverklaring elke zoveel dage (!) vernieuwd worden. Voor niet - EU-landen heb je een zogenaamd ATA-carnet nodig (soort uivoerbewijs).

Voor jou is je paard natuurlijk een vervoersmiddel, maar officieel ben je de hele tijd een "voorwerp" aan het in- en uitvoeren, en daar komt helaas nogal wat papierwerk bij kijken.

Meer informatie en adressen om door te zoeken vind je in de link.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Je hebt sowieso voor elk land een gezondheidscertificaat nodig , waarschijnlijk gecontroleerd door de NVWA. Douane papieren (invoerdocumenten, transport documenten) per land. Ook zul je invoerrechten moeten betalen per land. Een paard word (helaas) als goederen gezien en niet als persoon. Plus dat ik denk je niet zomaar lopend zomaar een grens over mag. Juist omdat het als goederen gezien word en daar dus bepaalde voorwaarden qua vervoer voor zijn. Dit alles kan per land heel erg verschillen.
Ik weet dit omdat ik enige ervaring heb met het invoeren van paarden in Nederland in t verleden.
Ook is er een behoorlijke kans dat je bij veel grenzen ontzettend lang moet wachten tot alle papieren in orde zijn, dit omdat veel landen nou eenmaal niet zo goed georganiseerd en modern zijn als Nederland. De kans is zelfs aanwezig dat ook al heb je alles op orde kunnen krijgen je alsnog een land niet inkomt. Dit door bureaucratie en corruptie in sommige wat minder moderne landen. Dan kan het zijn dat je dagen zelfs weken bij de grens moet wachten tot je wel of niet door mag. Ik vind het een nobel streven van je maar ik gok dat het wel heel erg lastig, duur en misschien zelfs gevaarlijk is. En of het nou zo fijn is voor je paard weet ik eerlijk gezegd ook niet.
Een bron heb ik niet en zal ook lastig zijn te vinden, omdat elk land verschillend is qua regels en wetten.
Ik heb wel een link voor je naar een website over import en export van paarden uit/naar Nederland. Misschien kun je met hen contact opnemen over de precieze detailles. Al doen zijn paarden vervoeren per vliegtuig en vrachtwagens.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Als men met een paard te voet een wereldreis af wil leggen, begin (probeer) eerst een looproute uit te zetten en zie welke onmogelijkheden je moet overwinnen. Niet alle voetpaden zijn per paard te berijden, je zult dus vaak een alternatieve route moeten kiezen.

Dat men nergens op een Internet kan vinden waar men aan moet voldoen als men te paard een wereldreis wil maken is logisch, het is namelijk praktisch niet mogelijk. De informatie op de websites gaan over het transport van paarden naar ander land. Dat is meestal per vliegtuig of per paardentrailer.

De route te voet via Noorwegen valt al gelijk af, aangezien er dan minstens één bootovertocht nodig is.
Voor het overgaan van de Nederlands/Duitse grens heeft u al een paardenpaspoort en meerdere documenten nodig, waaronder een gezondheidscertificaat. Het paspoort moet het chipnummer vermelden en o.a. de medische geschiedenis van het paard. De kortste afstand met een paard te voet Duitse grens – grens Tsjechië is ruim 600km. De gemiddelde snelheid van een paard op de gedroomde reis kan niet maximaal zijn. Het paard zal behalve de berijder ook wat bagage voor onderweg mee moeten dragen.
Ervan uitgaand in stap 8km/uur en in draf 15km/uur, met rusttijden en rustdagen die het paard nodig heeft, komt dat al op veel meer dan tien dagen. Een gezondheidscertificaat is hoogstens tien dagen geldig. Bij reizen in het buitenland langer dan tien dagen moet opnieuw een verklaring worden aangevraagd bij de lokale autoriteiten van het land waar men verblijft.
De meest overgankelijke zin uit de Nederlandse literatuur is wel van Willem Elschot:
‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren'
Voor een reis die u in gedachte hebt, geldt dit zeker, er staan ongelooflijk veel praktische bezwaren in de weg en nog meer wetten die zeker voor landen buiten de EU per land verschillen.

Ik weet niet welke dagtochten u al gemaakt hebt met uw paard, maar ga in geen geval meteen aan een monstertocht beginnen als een meerdaagse toch al een hele klus is.

De meest bekende overgankelijke zin uit de Nederlandse literatuur is wel van Willem Elschot:
‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren'
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing