Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je een bal altijd hoog op doel "slaan" bij hockey?

Mag je een bal altijd hoog op doel "slaan" bij hockey?
Ik bedoel niet bij een strafcorner maar alleen een aanvaller gewoon de cirkel in loopt. Of moet de bal dan altijd op de plank komen?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Hockey
Poet
8 jaar geleden
Bij volwassenen zeker. Bij jeugd is het misschie anders. Hier staan de regels
http://www.knhb.nl/scheidsrechters/alles+over+de+spelregels/DU23533_Spelreglementen.aspx

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

natuurlijk ligt dat eraan in welk team je zit. Hoog schieten mag sowieso pas vanaf de D-jeugd. maar voor de rest mag het over het algemeen gewoon, zolang het maar niet gevaarlijk is.

lees anders dit even:
Vanaf de D-jeugd mag het en gebeurt het veelvuldig: Hoog op goal slaan. Altijd goed voor een hoop verwarring. De regels zijn er duidelijk over. Niet iedereen kent de regels.

Hoog op goal slaan mag! Het schot moet wel op goal gericht zijn, met de duidelijke intentie om te scoren. Het is niet belangrijk of de bal net naast zou zijn gegaan, en er mag niemand in de baan van het schot staan! Over intimiderend gedrag zij nde regels ook duidelijk: Dat is verboden. In een volle cirkel dwars door mensen willen slaan valt daar ook onder!

Wie de bal slaat is en blijft verantwoordelijk voor de bal. Als die bal dus drie meter verder iemand anders dan de keeper raakt, ook al is dat een verdediger, is het gevaarlijk spel en dus vrije slag voor de verdediging. Dat geldt ook als iemand in de baan van het schot staat en de bal vlak langs zijn hoofd ziet gaan. Als de verdediger zelf in de baan van het schot stapt, is het een eigen risico. Dat moet dan wel een bewuste actie zijn. Je kunt van een speler in een loopactie niet verwachten dat hij plotsklaps oplost.

Lastiger te beoordelen is een bal die net omhoog gaat en dan bijvoorbeeld een meter verder onder de knie van de verdediger komt. De scheidsrechter moet dan afwegen en beoordelen of dit een geval van shoot is, of een gevaarlijke hoge bal, een zogenaamd ‘rising shot’. Dat zal altijd een interpretatie blijven. Die is voorbehouden aan de scheidsrechter en aan niemand anders! Let er overigens wel op dat de regels bij de strafcorner hierover afwijkend zijn!

Een verdediger die in het doel gaat staan neemt zelf het risico geraakt te worden door een hoge bal. Dan is een bal op het lichaam dus gewoon shoot en volgt vervolgens de afweging of dit een strafcorner of een strafbal oplevert. ‘In het doel staan’ is niet vijf meter ervoor. Als een aanvaller de keeper passeert en de bal hoog op het lichaam van de stilstaande laatste man slaat, die op de strafpush stip staat: Dan is het gevaarlijk spel en een vrije slag voor de verdediging!


De hoofdregel blijft echter: Hoog op goal mag, maar nooit intimideren en je blijft als aanvaller zelf verantwoordelijk voor je schot!
https://www.hbrhockey.nl/index.php?page=1714
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: