Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom wordt de datum van Pasen berekend aan de hand van de stand van de maan?

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

De berekening van Pasen was in de eerste eeuwen van het Christendom niet eenduidig. Pas in de achtste eeuw kwamen er algemene regels, gebaseerd op hetgeen in het jaar 325 op het Concilie van Nicea was voorgesteld. Een eenvoudige formulering voor de paasregel is de volgende: Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Een volle maan op de eerste dag van de lente telt ook, maar indien de eerste volle maan van de lente op een zondag valt, wordt Pasen de volgende zondag gevierd.
6 jaar geleden
Voornamelijk omdat de Katholieke kerk dat ooit zo heeft vastgesteld en dat is waarschijnlijk weer omdat Pasen gebaseerd is op het Joodse feest Pesach welke ook op de stand van de maand berekend werd/wordt.

Pesach:

Pesach duurt zeven of acht dagen en begint op de avond van de 15e dag van de maand nisan. Nisan is de eerste maand van het joodse jaar.[1] Elk jaar begint nisan met nieuwe maan. Pesach begint 14 dagen later, dus ongeveer op de dag dat het volle maan is. Deze dag kan in maart of april vallen. De joodse kalender is een maankalender, die schrikkelmaanden kent om te zorgen dat de kalender in de pas blijft lopen met de zonnekalender.

Link Pasen/Pesach

Het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn volgelingen, de discipelen, was volgens de Evangeliën een Pesachviering.
====

Het is uiteindelijk vrij arbitrair het ook anders kunnen zijn, zie:
--Daarnaast was er nog een stroming (de montanisten genoemd) die vond dat het christelijke paasfeest gevierd moest worden op de eerste zondag na 5 april, en een stroming die meende dat het christelijke Pasen moest vallen op de eerste zondag na het joodse paasfeest.--

Als de montanisten de overhand hadden gekregen hadden we wellicht nu dus een veel nauwere range van paasdata gehad.
===

En als je je afvraagt waarom de Joden met een maankalender werken, dan kan je daar hier weer wat over lezen:

http://www.kerkenisrael.nl/vrede-over-israel/voi38-4a.php

--
Ook in Israël beschikte men vroeger over berekeningen voor de feestdagen. Toch gebruikte men die aanvankelijk niet. De kalender werd bepaald door het waarnemen van de maan. We willen daar iets van vertellen aan de hand van Ps. 81:4 'Blaast de bazuin op de nieuwe maan, op volle maan voor onze feestdag.'
--

Tegenwoordig berekenen we bijna alles aan de hand van de zon en de omwenteling van de aarde, vroeger gebruikten sommigen de maan om bepaalde dingen te bereken/vieren. Pasen (en de daarop gebaseerde data) kan je als een overblijfsel daarvan zien.
6 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing