Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kennen hindoeïsme en boeddhisme ook afsplitsingen/denominaties zoals het christendom en de islam deze kennen?

En hoe staan boeddhisme en hindoeïsme eigenlijk ten opzichte van elkaar? M.a.w. is boeddhisme ook te zien als een afsplitsing van hindoeïsme?

Toegevoegd na 43 minuten:
*Afsplitsingen of stromingen.

Toegevoegd na 45 minuten:
En hoe kijken zulke stromingen naar elkaar? Is dat vergelijkbaar zoals het christendom als in: "wij weten precies hoe het zit dus elke andere denominatie heeft het bij voorbaat fout" of meer als zij doen het zus, wij doen het zo, beide zijn prima vormen?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Religie
2.7K
kierkegaard47
7 jaar geleden
Ik weet niet of je er echt de term afsplitsingen/denominaties aan kunt hangen, maar er zijn zeker verschillende stromingen in het boeddhisme. De grootste twee (maar er zijn er veel meer) zijn het theravada- en mahayana-boeddhisme. https://nl.wikipedia.org/wiki/Theravada_(boeddhisme) https://nl.wikipedia.org/wiki/Mahayana
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
@kierkegaard47, aangezien hindoeïsme en boeddhisme geen geloven maar een levensfilisofie zijn, kun je niet van afsplitsingen spreken.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Hebben ook hun speciale trekjes: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170926_03096526

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Binnen het boeddhisme zijn er verschillende stromingen te vinden, te weten:
Hinayana boeddhisme, Mahayana boeddhisme en Vajrayana boeddhisme. Het historische verhaal van de Boeddha begint bij de jonge prins Siddharta Gautama die zo’n 2.500 jaar geleden in Noord India leefde.
Siddharta werd goed opgeleid maar ook beschermd opgevoed. Hij maakte kennis met de keerzijde van het leven door ontmoetingen met anderen, o.a een chronisch zieke, een bejaarde en werd geconfronteerd met een dode. In zijn nog jonge, beschermde leven kwam dit hard aan en hij begon  zijn zoektocht naar de oorzaken van het ‘lijden’, en of deze oorzaken op te heffen waren.
Hij vertrok uit het paleis om antwoorden te vinden, en deed dit door vasten en meditatie.
Zijn diepe verlangen naar antwoorden op zijn vragen en een manier te vinden waardoor iedereen gelukkig kon zijn vond hij niet direct. Hij ging in de leer bij verschillende meesters en daarop volgend leefde hij jarenlang in afzondering.
Uiteindelijk ging hij onder een boom zitten aan de oever van een riviertje op een plek waar nu Bhod Gaya ligt.
Hij nam zich voor op zijn manier het antwoord te vinden of te sterven. Door deze volkomen overgave, bereikte hij op een nacht de staat van verlichting. Hij kreeg inzicht in de samenhang van de werkelijkheid en spoorde anderen aan tot zelfonderzoek. Vanaf dat moment noemde hij zichzelf Boeddha. Boeddha betekent ‘de ontwaakte’, ‘de verlichte’ en ‘degene met een allesomvattend inzicht’. Boeddha begon met het delen van zijn raadgevingen: hij spoorde anderen aan hun blik naar binnen te keren en al zijn raadgevingen zelf op hun merites te onderzoeken.
Vele anderen sloten zich bij hem aan en korte tijd later werden kloosters gesticht in vele steden van Noord India. Vanaf toen verspreidde zijn leer zich naar alle uithoeken van Azië om tenslotte in de 20e eeuw ook in het Westen te arriveren. In al die verschillende culturen heeft het boeddhisme zich aangepast naar de lokale omstandigheden en gebruiken, dit verklaart de vele stromingen.
Het Boeddhisme kreeg in het zuiden van Azië een iets andere vorm dan in het noorden van Azië, te weten:
●     Hinayana boeddhisme ‘het kleine voertuig’ (dat de mens naar verlossing leidt).
Zelf zeggen ze Theravada-boeddhisme. Theravada betekent de leer der oudsten; de leer van Boeddha Siddhartha Gautama en zijn volgelingen. Het heeft een grote aanhang in o.a. Thailand, Birma, Laos, Cambodja en Vietnam.
Andere vormen staan in de bron
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
http://www.hindoedharma.nl/hindoeisme/stromingen/ Op deze site staat alles over hindoes.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding