Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Klopt het dat volgens de koran de natuur en de dieren niet afgebeeld mogen worden?

Is dit volgens de bijbel ook zo?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Religie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Dit mag nooit in een moskee en ook niet, binnen een aantal stromingen binnen de islam; andere stromingen aanvaarden dit wel. Evenals het christendom heeft de islam een lange geschiedenis en wordt de Koran op vele wijzen geinterpreteerd; waardoor er vele verschillende stromingen met elk hun eigen regels zijn. Ik ken uit Kashmir een traditie van het maken van papier-mache doosjes, die diverse keren met lak worden bestreken, alvorens te worden beschilderd, meestal met herderlijke taferelen of bespelers van muziekinstrumenten; ook jachttaferelen komen veel voor. De buurman van een onze adressen in Zwolle, Mohammed Shafi Anchary, handelde hierin; het beschilderen van die doosjes werd door zijn familie beoefend als huisvlijt en zij waren overtuigd moslim. Deze doosjes worden in behoorlijke aantallen in plaatsen als Goa aan toeristen verkocht en ze worden ook in Nederland geregeld op markten aangeboden.
Zie de bron, waarin staat:
[begin citaat] De Hadiths (... ) verbiedt afbeeldingen van mensen en dieren in een religieuze context, maar in een wereldlijke context is het over het algemeen geappecteerd. Terwijl figuratieve versiermotieven vrijwel overal ontbreken in moskeeën en korans, passeert in profane kunst en architectuur een enorme verscheidenheid aan taferelen, vogels en andere dieren de revue [einde citaat].

Toegevoegd na 2 minuten:
De Bijbel staat afbeeldingen van planten, dieren en mensen, en ook die van God, Jezus, de Heilige Geest, engelen en heiligen toe. Dat deze afbeeldingen in bepaalde kerken ontbreken, is het gevolg van regels die binnen bepaalde stromingen van het christendom later zijn ingevoerd.

Toegevoegd na 14 minuten:
Vond nog een mooie andere bron met een afbeelding. zie toegevoegde bron.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
De koran is net zoals de bijbel voor interpretaties vatbaar en zowel in de islaam als het christendom zijn verschillende stromingen met elk hun eigen uitleg.

In antwoord op jou vraag zijn er moslims die geloven dat geen enkele afbeelding/foto/tekening mag maken van iets/iemand die een ziel heeft.
Dit is niet haraam.
Haraam/haram/halal is een betekenis wat niet voldoet aan islamietische eisen

Sommige islamietische gelovigen staan afbeeldingen/ foto's wel toe als het gaat om een herdenking, bv trouwfoto's etc

zie bijgevoegde link ;

http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-16626-onduidelijkheid-over-fotos-makenophangen-etc-binnen-de-islam-.html


Toen mijn moslimvriend een huis had gekocht, heeft hij een foto en film reeks aangelegd van aankoop tot einde verbouwing, alle vrienden die geholpen hebben waren gefotografeerd en gefilmd.
Wij werden nadien uitgenodigd op een feestmaaltijd en hebben met plezier naar alle foto's en filmpjes gekeken.

Mijn moslimvriend is een vrome gelovig en neemt zijn overtuiging aux serieu.
Niemand maar ook niemand van de aanwezigen had maar enige vorm van kritiek.

Wat het tweede gedeelte van Uw vraag betreft.

Jezus geeft aan christenen twee belangrijke geboden.

1 daarvan is dat we alleen Gd dienen te aanbidden, deze Gd is Y-H-W-H.
Christenen mogen van wie of wat dan ook foto's maken, maar als ze worden gebruikt om te aanbidden is dit niet in overeenstemming met het gebod zoels net aangehaald.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
In de islaam bestaat hier een 'groot grijs gebied' over het toelaatbare, daarom zal ik alleen hetgeen toelichten wat (strikt) ontoelaatbaar is in de islaam;

- Je mag geen afbeeldingen (bijv. van klei) maken van mensen, dieren, etc. Wel bijv. van planten, auto's, zee, natuur, etc.
- Er mogen geen afbeeldingen (ook in de vorm van foto's) worden opgehangen in plekken waar er gebeden wordt, denk maar aan bijv. moskee, maar ook niet in de kamer waar je bid.

Waarom deze regels? In dezelfde tijd (toen de Ware religie ge-herintroduceert werd) werd alles wat neigt naar 'valse religies' (zoals aanbidden van beeldjes) afgeschaft. Om te voorkomen dat deze beeldjes werden gemaakt (en evt. aanbeden) is het maken van zulke beeldjes verboden.

Het maken van foto's (dus niet echt 3D beeldjes uit bijv. klei) is over het algemeen wel toegestaan en filmen al helemaal.

Personen die trachten een persoon of een ander levend wezen na te bootsen door het te maken (van bijv. klei) zal op de Dag der Opstanding worden gezegd dat ze 'hun klus moeten afmaken' door er leven in te blazen, terwijl zij daar nooit toe in staat zullen zijn.

En plekken waar er gebeden wordt terwijl daar afbeeldingen aanwezig zijn, zal het gebed ongeldig kunnen zijn. Dat stamt af van het feit dat mensen beeldjes gingen aanbidden.

Hier werd ong. dezelfde vraag gesteld: http://www.goeievraag.nl/computers-internet/vraag/42573/toegestaan-islam-betreft-tekenen-ontwerpen

In alle Abrahamitische religies is het niet toegestaan om 'iets af te beelden wat een ziel bevat'. Alleen kan dat op verschillende manieren opgevat worden. Tussen de moslims is er bijv. discussie gaande of een foto maken van een persoon hetzelfde is als een persoon tekenen.

De moslims leren altijd eerst de basis om zulke discussies te voorkomen. Zo leren zij dat er geen andere Schepper bestaat dan God (oftewel, dat zij zelf niets kunnen scheppen). Dat niemand het recht heeft om aanbeden te worden, behalve God. etc.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing