Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als er scheiding is tussen kerk en staat, waarom zijn er dan toch partijen die kerkelijke normen en waarden propaganderen?

Enerzijds komen die normen en waarden voort uit het geloof maar anderzijds willen mensen wel dat die normen en waarden in onze maatschappij terug zijn te zien, anders hadden die partijen geen stemmen gekregen.

Als dat waar is, wat is dan het nut van de scheiding tussen kerk en staat?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Religie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dat komt omdat het ‘algemene normen en waarden’ zijn, met een christelijk sausje en niet, zoals jij ze noemt: ‘kerkelijke normen en waarden’. Deze algemenen normen en waarden spreken natuurlijk veel mensen aan.

Er is onderzocht welke algemeen geldende normen en waarden er in de bijbel staan en deze worden geclaimd als ‘christelijke waarden’. De niet algemeen geldende normen en waarden die in de bijbel staan zoals incest, bigamie, genocide enz worden genegeerd. Op de selectie normen en waarden uit de bijbel is vervolgens het stickertje: christelijke normen en waarden geplakt. Echter, zelfs de gereformeerde theoloog Gerard Rothuizen zei al: “christelijke waarden bestaan niet.” (zie de link)

Je vroeg zelf al: ‘als dat waar is’. De conclusie is dus dat het niet waar is. De christelijke partijen maken hier handig gebruik van. Ze verkondigen de algemene normen en waarden als christelijk en koketteren met hun christelijke achtergrond om zo nog flink wat stemmers op te halen uit kringen waarbij het nog gebruikelijk is om uit gewoonte op een christelijke partij te stemmen.

Toegevoegd na 9 minuten:
Ook nog een tweede link gevonden over 'al dan niet' christelijke waarden', interessante stof wel. Zie link 2.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Een scheiding tussen kerk en staat betekent niet dat politici geen regigieuze achterban mogen hebben. Het betekent echt dat het kerkelijk systeem geen zeggenschap over het politieke systeem heeft, als ook omgekeerd: De politiek heeft geen zeggenschap over religie welke mensen moeten aanhangen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
omdat dat juist de vrijheid is die de scheiding tussen kerk en staat met zich meebrengt.

je mag een partij oprichten die de snorkels als leidraad heeft. maar zolang ze niet 76 zetels krijgen kan de rest zich eraan onttrekken.

een groter probleem is dat "liberale"partijen zich nu laten misbruiken om het de de christelijke partijen naar de zin te maken.

ergo: de gelovigen hebben minder dan 76 zetels maar de niet gelovigen vinden hun gebruiken zo gezzeli dat het niet de gelovigen zijn die uiteindelijk de scheiding van kerk en staat in meerderheid geweld aandoen.

daar laten niet gelovigen zich voor gebruiken... jeanine bedankt.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Scheiding tussen kerk en staat wil alleen maar zeggen dat de kerk geen directe invloed meer uit kan oefenen op het overheidsbeleid.
(N.B. Bij het opstellen van de Europese "grondwet" (mag niet zo heten maar is in feite wel zo natuurlijk) heeft de kerk echter wel mee mogen praten en is dit principe dus overboord gegooid!!!)
De kerk heeft echter via een achterdeur wel degelijk grote invloed op het overheidsbeleid omdat er partijen op Christelijke grondslag in de Tweede Kamer en Regerering zitting hebben.
Mijn persoonlijke mening is dat dit eigenlijk,wil je écht geen enkele invloed van de kerk op het overheidsbeleid hebben,verboden zou moeten worden.
Een Christen mag natuurlijk wel zitting in de kamer hebben maar mag zich dan absoluut niet laten leiden door zijn geloof en zijn geloof mag van geen enkele invloed zijn op zijn handelen.
De ideale situatie maar waarschijnlijk onmogelijk te bewerkstelligen.
Daarnaast is het maar goed dat wij niet volgens de echte Christelijke (lees: Bijbelse) normen en waarden geregeerd worden,want dan zou je "Arabische" toestanden krijgen,zoals wetgeving vergelijkbaar met de Sharia.
Afhakken van handen van dieven,steniging en het principe van "oog om oog,tand om tand" zou dan allemaal mogelijk zijn.
De normen en waarden waarvan nu wordt beweerd dat dit Christelijke normen en waarden zijn,zijn geen Christelijke maar Liberale normen en waarden en zijn absoluut niet gestoeld op Christelijke grondslag.
De Christelijke partijen hebben deze normen en waarden naar zich toe getrokken en verkopen deze nu als zijnde Christelijk.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het nut van scheiding tussen kerk en staat is, dat zij beiden niet conflict op conflict hebben. De staat heeft andere zaken, de kerk ook. Maar een vertegenwoordiger van een christelijke partij geloofd zelf als het goed is en wil daarom, omdat hij anders gewetensnood zou krijgen christelijke normen en waarden in heel de samenleving zien. Iemand die echt christelijk is kan niet mee stemmen met verruiming van abortusregels, of zakelijker naar ernstige zieken kijken en "helpen" ze te doden, enz. Zijn levensgeloof zal hem juist de christelijke normen en waarden doen waarderen en voorstaan. Dat hoort helemaal bij hem en is niet als eerste een zaak die komt omdat hij lid van een bepaalde kerk is. Zijn visie zal zich in de Bijbel spiegelen en daar van uit zal hij voor of tegen bepaalde zaken zijn. Daar van uit zal hij voorstander van een christelijke levensstijl zijn.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing