Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is het doorgaans de man die knielend een huwelijksaanzoek doet aan een vrouw ipv omgekeerd?

Ik heb eigenlijk nog nooit het omgekeerde gezien, dat een vrouw knielt om een man ten huwelijk te vragen. Wat is de psychologie achter dit eenzijdig fenomeen?

6 jaar geleden
in: Huwelijk
3.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Door te knielen maakt iemand zich letterlijk klein voor de ander. Volgens Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, is dat een belangrijk moment, omdat de vrouw in het dagelijks leven niet zoveel te zeggen had. „Door te knielen bij het aanzoek plaatst de man de vrouw op een voetstuk.”

Nederland kende vroeger veel gearrangeerde huwelijken. Toch kon de vrouw laten blijken of ze de man zag zitten of niet. Strouken: „Eén keer in de vier jaar, op 29 februari tijdens schrikkeljaren, kon de vrouw zelfs zelf het initiatief nemen en de – vaak wat verlegen – man vragen.”
Door de knie gaan had oorspronkelijk weinig te maken met het huwelijksaanzoek en de verlovingsring. Het gebruik ontstond ten tijde van de ridders als teken van respect voor hun heer. Het is ook de houding die de ridder aanneemt om tot ridder geslagen te worden. Door te knielen toonde men respect en loyaliteit.
(Lees meer...)
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding