Waarom zijn namen van dynastieën vaak geassocieerd met plaatsnamen?
Oranje-Nassau, Saksen-Coburg en Gotha, ... Waarom zijn deze namen zo vaak gecombineerd en kan ik dit ook zelf nadoen? Zoals Achternaam vader- Achternaam Moeder?
Met "nadoen" bedoel ik of ik zelf ook zo'n naam kan verkrijgen. Kan ik als "gewone" burger een samengevoegde naam krijgen of niet?
1. Saksen-Coburg-Gotha. Genoemd naar kasteel Veste Coburg; al genoemd in 1056. De stad Coburg ontstond daaromheen, stadsrecht in 1331.
2. Hohenstaufen. Een 11/12de eeuwse burcht. Het vorstengeslacht Hohenstaufen regeerde van 1138 tot 1254 over het Duitse Rijk.
3. Hohenzollern, Een bergslot op de Zollerberg. Vorstengeslacht vanaf 1200 tot op heden.
4. Ghibellijnen. Dit woord is een verbastering van Waiblingen, genoemd naar de burcht Waiblingen van de Hohenstaufen.
Nassau is een kasteel, de burcht Nassau, aan de Lahn, gebouwd ca. 1120 door de graven van Laurenberg, de stamvaders van de Nassaus.
Coburg is een stad (met een kasteel https://nl.wikipedia.org/wiki/Coburg_(stad)#Geschiedenis); ook Nassau is een stad https://nl.wikipedia.org/wiki/Nassau_(Duitsland) zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Nassau 'Nassau (Duitsland), een stad in Rijnland-Palts, waarnaar het land Nassau en het vorstengeslacht genoemd zijn'
Kortom, dit soort namen zijn niet (alleen) op kastelen gebaseerd. Die kastelen kwamen pas later, toen de heren van Nassau, Orange, Coburg etc hun bezit moesten verdedigen
The name Hohenstaufen was first used in the 14th century to distinguish the "high" (hohen) conical hill named Staufen in the Swabian Jura, in the district of Göppingen, from the village of the same name in the valley below. The new name was only applied to the hill castle of Staufen by historians in the 19th century, to distinguish it from other castles of the same name. The name of the dynasty followed, but in recent decades the trend in German historiography has been to prefer the name Staufer, which is closer to contemporary usage.
Hohenstaufen is dus een late uitvinding, en dit geslacht heette nadrukkelijk eerst 'Stuafen' naar stad/gebied.
Dat de kastelen pas in een later stadium kwamen (na de dorpen en steden), is niet in naslagwerken terug te vinden. Kastelen en burchten zijn de oorsprong en naderhand vestigden zich de kooplieden en handwerkslieden in de naaste omgeving en dat werden de dorpen en steden..
Het omgekeerde dan wel? Orange bestaat sinds de Romeinse tijd, dus elk kasteel en feodale naam is nieuwer dan de stad. Mbt Coburg Coburg was first mentioned in a monastic document dated 1056, which marked the transfer of ownership to the Archbishop-Elector of Cologne,[3]: 16 although there was a settlement at the site that predates it called Trufalistat. The origin of the name Coburg is unclear; the first element may be kuh, which would give a literal meaning of "cow borough". "Coburg" initially referred to a property centred on the hill where Veste Coburg was later built. https://en.wikipedia.org/wiki/Coburg#History (met bronvermeldingen)
Volgens Wikipedia is Coburg (stad) in 1056 voor het eerst vermeld.
In werkelijkheid is het kasteel Coburg (Veste Coburg) in 1056 voor het eerst vermeld.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Coburg_(stad)
En de naam Coburg (Nederlands: Koburg) houdt toch echt verband met een burg, een burcht, een kasteel. Naderhand ontstond aan de voet van de burcht de nederzetting Coburg.
https://wwwstedentipsvoortrips.nl/duitsland/coburgbb.htm
Kortheidshalve: de naam burg (zoals Coburgt/Koburg) verwijst altijd naar een burcht, een kasteel. En een naam die begint met -hohen- verwijst altijd naar iets bovenop een heuvel of berg en dat is een burcht, een kasteel. Zoals Hohenstaufen (Zwabische Jura), Hohenzollern (Wurtemberg), Hohenheim (bij Stuttgart), Hohenschwangau (Opper-Beieren).
Dit is domweg niet waar. Er is een hele reeks websites die duidelijk aangeeft dat de oorspronkelijke betekenis van 'burg' = stad of walled town danwel vergelijkbaar. Zie bv (naast wikipedia en wiktionary) https://www.merriam-webster.com/dictionary/burg https://www.wissen.de/wortherkunft/burg https://www.etymonline.com/word/borough Van burg zijn zowel burcht als burger afgeleid.
Verder, ook in breder verband; de vraag ging over de oorsprong van adellijke achternamen, en Coburg of (hohen)stauffen is maar een voorbeeld. Oranje en Nassau hebben gene burg in de naam.
Het woord burger heeft niet een relatie met een burg of een burcht. Het woord burger is afgeleid van burgensis: een inwoner van een burgus. Burgus is een plaats, een stad.
Bron: Winkler Prins encyclopedie.
De vorstenhuisnamen Oranje en Nassau zijn nauw verbonden met een burg, een kasteel.
In Nassau ligt hooggelegen het slot Dillenburg: in 1240 de oorsprong van het geslacht Nassau. De plaats Dillenburg kreeg in 1344 stadsrecht.
Orange heeft een Keltische oorsprong, gevolgd door een Romeinse bloeiperiode. Toen heette de plaats: Arausio. In Orange ligt op de heuvel St. Eutrope het kasteel van de Oranjes.
- Walled town = ommuurde stad.
- Borough = stedelijke gemeente met eigen bestuur.
- Burcht = castle, fortress, citadel, stronghold.
Het Engels kent geen woorden met burg in de betekenis burcht. Wel het aan burger verwante en naar Nederland en Duitsland verwijzende woord burgomaster (= burgemeester).
Je link tussen Nassau en Dillenburg onderstreept slechts mijn oorspronkelijke punt. De oorspong van adellijke namen verwijst naar een leen, dus een stad of gebied. Niet naar een kasteel.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.