Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

is muziek toegestaan bij christenen ik ben zelf moslim en het mag niet bij ons dus mag het bij christenen?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Overig
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

In christelijke kerkdiensten is muziek toegestaan en heel gewoon. Er worden psalmen en gezangen gezongen en daarbij is muzikale begeleiding, meestal van een orgel, soms ook van andere instrumenten. Voor de genoemde liederen zijn speciale liedboeken beschikbaar die in elke kerkdienst worden gebruikt. In de link vind je een voorbeeld dat veel gebruikt wordt
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Er zijn heel veel verschillende stromingen binnen het christendom, maar ik ken er geen een die muziek verbiedt. Hooguit zijn sommige liedjes taboe vanwege de teksten. Maar instrumentale muziek heeft wat dat betreft geen enkel bezwaar.
Amadea
9 jaar geleden
Bij sommige kerken wordt in de diensten alleen gezongen en geen instrumenten gebruikt.
http://www.bereacoc.com/whychrisworship.htm

Wellicht dat sommige dit gebruik ook meenemen buiten de kerkdiensten.
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061224223521AAH1VKU

Maar dit staat ver van de gemiddelde denominaties, ik ken er in Nederland geen die dat aanhouden, ook in de VS is dit een kleine minderheid.
In de regel is er zowel muziek(vokaal en/of instrumentaal) binnen zowel als buiten de kerk. Ook wordt er veel naar seculiere muziek geluisterd door de meeste christenen (velen zullen amper dat onderscheid maken).

Afhankelijk waarover je spreekt is het antwoord dus grotendeels "JA" dat mag. Zo is het voor mij ook nog niet duidelijk wat er exact niet zou mogen bij moslims. Dat verschilt ook nogal volgens mij per moskee/imam/stroming.

Toegevoegd na 54 minuten:
http://www.gemeente-van-christus.org/Preken/Davison/Roy/spelen.html

Maar ook hier zijn er christenen die het zo zien:
"Het gebruik van muziekinstrumenten bij de aanbidding is een uiterlijk teken van ernstige geestelijke tekortkomingen: n.l. het verwerpen van Gods gezag, en aardsgezindheid."
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Het is inderdaad zo bij de islamieten, dat de profeet erkende dat er onder zijn gemeenschap 'ongetwijfeld zeker mensen zullen zitten die ontucht, zijde voor mannen, alcohol en muziekinstrumenten zullen toestaan' maar hij verafschuwde de mensen die muziekinstrumenten die verboden zijn als 'toegestaan' te verklaren.
Hij stelde het gelijk aan het toegestaan verklaren van alcohol en ontucht. Ook in de Soenan-boeken en de Moesnad van Imam Ahmad zijn overleveringen te vinden die duiden op het verbod van muziek en de vreselijke bestraffing van diegenen die het toestaan.
Het luisteren van muziek en muziekinstrumenten wordt gezien als 'het verkwisten van tijd en geld en het gehecht zijn van het hart aan iets anders dan Allah.
De persoon die naar muziek luistert wordt namelijk hierdoor weerhouden om zijn wereldse en godsdienstige plichten na te komen. Toch zijn er ook imams die wel het geluid van de Doeff toestaan tijdens een bruiloft, maar verder ook alle gezang en muziekinstrumenten verbieden. Zelfs dit is al omstreden tussen de geleerden.

De Christenen zijn altijd open voor muziek geweest. De Bijbel veroordeelt geen enkel specifiek muziekinstrument en hier worden ook vele snaar- en blaasinstrumenten in vermeldt. In de bijbel werd al geschreven over koning David, die met zijn harp muziek maakte ter verheerlijking van God, maar ook om afleiding te brengen bij mensen die geplaagd werden door boze geesten in het hoofd. In het Nieuwe testament spoorde de apostel Paulus Christenen al aan, om 'met elkaar te jubelen en te zingen met heel het hart voor de Heer'. Het is daarom bij Christenen een gewoonte om gevoelens door muziek te mogen uiten, vandaar is er de klaagzang, maar ook een lofzang of jubelzang met vaak de bijpassende muziekinstrumenten vergezeld gaand.
Vroeger was dit vaak het kerkorgel, maar de maatschappij kreeg meer inspraak en veranderde van bepaalde inzichten. Toen ikzelf puber was begonnen de 'beat-missen' populair te worden bij de jeugd. De mis werd toen begeleid door een beat-band met meestal gitaren en drums, iedereen ging staan en klapte /zong mee en zo werd ook de kerk iets meer populair bij de jeugd die dreigde af te haken.

Het ging ook hier niet zonder slag of stoot, want de aloude gevestigde christelijke orde zag alleen de 'ouwe, trouwe lofzangen' als gepast en eisten halsstarrig dat er geen instrumenten gebruikt werden. Tegenwoordig is elke stijl gepast, zolang de teksten niet aanstootgevend zijn.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ik ben zelf Christen, van daaruit ook mijn antwoord.
Om het even gemakkelijk te houden ga ik spreken van 'zwaar' en 'licht' (tussen christenen onderling wordt er meer gesproken over 'conservatief' of 'behoudend' en 'progressief'). Dit duidt erop dat de zwaardere categorie alle wetten strenger naleeft en meer traditioneel is dan de lichtere. Dit komt ook tot uiting in de muziek.
De zwaarste stroming (vb gereformeerde gemeente) zingen in de kerk alleen psalmen en enkele gezangen. Er zijn 150 psalmen (elke psalm heeft meerdere coupletten). Deze psalmen zijn zowel lofliederen als klaagliederen. Psalm 103 vers 8 wordt vaak gezongen bij een begrafenis. Daarentegenover staat bijv psalm 150. Hier zing iedereen uit volle borst mee. Overigens worden in deze psalm ook nog wel wat muziekinstrumenten genoemd. Daarnaast zijn er nog 12 gezangen. Al deze liederen worden gezongen op hele noten, waardoor het nogal eentonig klinkt. De begeleiding is een orgel. Andere muziekinstrumenten zijn niet toegestaan in de eredienst, omdat het eenvoudig moet blijven en het gezang voorop moet staan i.p.v. de begeleiding. Buiten de kerkdienst zijn wel veel muziekinstrumenten toegestaan. Je ziet in deze stroming over het algemeen niet dat jongeren op drummen of elektrische gitaar gaan (uitzonderingen daargelaten).

In de iets lichtere kerken (vb christelijk gereformeerde kerk) worden dezelfde liederen gezongen alleen dan ritmisch. Dit betekent dat de noten zowel op hele als halve noten zijn. Dit ligt iets beter in het gehoor. De begeleiding is daar vaak een orgel, maar je ziet ook regelmatig een piano of een trompet (of ander blaasinstrument) erbij. In sommige kerken worden ook gezangen of liederen (liedboek voor de kerken) gezongen.

In de nog weer wat lichtere kerken (vb gereformeerde kerk vrijgemaakt) zie je bandjes. Drumstel, piano, trompet, elektrische gitaar etc. Hier wordt ook opwekking, liederen, heel veel gezangen etc gezongen. Ook allemaal ritmisch. Hier wordt meer aandacht besteedt aan de begeleiding en dat het fijn in het gehoor moet liggen.

In de evangelische kerken, is alles toegestaan qua muziekinstrumenten en er ligt een kleine grens ligt m.b.t. muziek.

Popmuziek:
Ook dit verschilt weer per stroming. In de zwaardere kerken is popmuziek uit de boze. Dit wordt wel geluisterd (soms stiekem) door jongeren. De ouders luisteren dit meestal niet. Deze muziek mag niet geluisterd worden, omdat het wereldse muziek is, die God niet eert. In lichtere kerken luistert men dit wel.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing