Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom onderzoeken mensen wilde dieren?

wat voor nut heeft het om dieren in het wild bijv. tijgers,leeuwen,walvissen dolfijn etc te onderzoeken. Kunnen ze die dieren niet met rust laten. Wat voor nut heeft.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Overig
793

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Omdat de mens nu eenmaal nieuwsgierig is!

Charles Darwin was daar in zijn tijd ook al druk mee. Hij is vooral bekend geworden met zijn ideeën over natuurlijke selectie. Daarmee legde hij de basis voor de evolutietheorie. Op zich was het idee dat de mens dieren als verre voorouders heeft niet nieuw in Darwins tijd. Zijn bijdrage bestond vooral uit het aannemelijk maken dát er evolutie plaatsvindt, aan de hand van zijn observaties van vinken op de Galapagos eilanden. Zijn nauwkeurige observaties van het gedrag van dieren, maken Darwin één van de allereerste pioniers in de ethologie.

Nieuwsgierigheid dus.....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
om te weten wat er beweegt en hoe t zich allemaal voorzet.wat er allemaal gebeurd in de flora en fauna.zo weten we beter hoe deze wereldbol in elkaar steekt.al vind ik ook dat als t niet nodig is je die natuur gewoon met rust moet laten
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Eén belangrijke reden is dat als wij erachter komen hoe wilde dieren in de natuur leven, wij beter voor deze dieren in gevangenschap kunnen zorgen.

En ook als mensen het gedrag van bijvoorbeeld haaien beter gaan begrijpen, kunnen zij beter bepalen wanneer deze dieren gevaarlijk kunnen zijn en welke maatregelen en waarschuwingen hier het beste genomen en gegeven kunnen worden. Dat kan een hoop ellende voorkomen.

Doordat wij ons vroeger in vogels verdiept hebben en de manier waarop zij vliegen, hebben wij het vliegtuig weten uit te vinden.
Zo zullen ook andere dieren en hun leefwijze een hoop inspiratie hebben weten te geven aan wetenschappers.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Kennis van hoe de wereld om je heen werkt, kan zeer veel helpen wanneer je problemen probeert op te lossen - de oplossing van een probleem kan namelijk ook de oorzaak zijn voor een veel groter probleem.

Het is heel belangrijk om te weten hoe dieren te werk gaan, omdat het kan verklaren waarom sommige problemen met wilde dieren ontstaan. Haaien zijn vervelend, maar het is goed mogelijk dat wanneer ze verwijderd worden in een gebied er een andere, nog vervelendere diersoort groeit in aantallen om dat hun populatie-check verwijderd is.

De pest kon zich in de middeleeuwen goed verspreiden, mede omdat katten - vanwege hun associatie met hekserij - persona non-grata waren, en vaak werden opgejaagd. Als gevolg hiervan kon de ratten-populatie sneller groeien, en kon de pest - overgebracht via ratten - meer slachtoffers maken dan noodzakelijk.

Insecten worden vaak gezien als vervelend, maar de vernietiging van bepaalde populaties kan grote invloed hebben op het plantenleven (waarbij sommige soorten zo goed als zeker zullen uitsterven), of ruimte maken voor grotere aaseters, die misschien zelf ook niet vies zouden zijn van een jachtpartij.

Bovendien is kennis natuurlijk een doel op zich. Als je ergens woont helpt het om er wat van te weten. Leven in onwetendheid is een recept voor problemen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding