Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe lang is de kiemkracht van zaad?

Sommige zaden verliezen zeer snel hun kiemkracht, bij anderen is dit jaren, bij sommige tientallen jaren, maar is er ooit zaad gekiemd uit b.v. de pyramide van Egypte?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Overig
4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Drie jaar geleden vond Roelof van Gelder, historicus en redacteur bij de NRC, een hoeveelheid zaden in de National Archives in London. Ze hadden 203 jaar in het archief gelegen, nadat ze door de Engelsen van een Nederlands schip waren gekaapt tijdens de Franse Revolutie-oorlogen.

Hij kreeg van het archief toestemming om de zaadjes te proberen te doen ontkiemen. En dat lukte. Er kwam een acacia-achtige uit.

Dit was fascinerend: er zijn veel apocriefe verhalen over heel oud plantenzaad dat alsnog tot kiemen wordt gebracht, maar die hadden vaak een hoog broodje-aap-gehalte (inderdaad was er in de 19e eeuw een verhaal over zaad uit een Egyptische sarcofaag dat alsnog kiemde na 2000 jaar.) Dit zaad uit het archief was echter een van de weinige keren dat ontzettend oud zaad bewezen en gedocumenteerd tot kiemen werd gebracht.

Bron: de wetenschapsbijlage van het NRC, 23 september 2006.
Als je een web-abonnement hebt, zoek dan op 'De jaren der acacias', dan komt'ie boven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
En hier een linkje:
http://archief.nrc.nl/index.php/2006/September/23/Overig/45/De+jaren+der+acacias
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
En hier een linkje dat OOK werkt als je geen abonnement hebt. (Dat was er dus ook.)Erg gaaf. http://www.nrc.nl/wetenschap/article1726334.ece/De_jaren_der_acacia_s

Andere antwoorden (2)

Aanpassingen aan de droogte

Veel planten die in de woestijn groeien planten zich voort door middel van het verspreiden van zaden. De zaden van deze planten kunnen extreem goed tegen droogte, en kunnen jarenlang in de bodem overleven. Bij voldoende regenval worden ze geactiveerd, en lopen de zaden uit. Het is dan zaak om heel snel plant te worden en nieuw zaad te produceren, voordat het weer zo droog is dat de plant afsterft. Deze explosie van plantengroei na regenval wordt ook wel "woestijnbloei" genoemd. Om te voorkomen dat bij de eerste druppels alle zaden al uit gaan lopen, met het risico dat het daarna droog blijft en de plant dus niet kan overleven, zijn er verschillende mechanismes om het ontkiemen van de zaden te vertragen. Zo is bv de wand van de zaden veel minder permeabel voor water dan bij soorten in nattere gebieden. Ook zijn er soorten waarbij na de eerste regenbui alles wordt voorbereid op ontkieming, en pas bij een tweede bui wordt het proces echt in werking gezet. Komt de tweede bui niet, dan zal het zaad dus nog niet ontkiemen
Als zaden jarenlang extreme droogte doorstaan,zou zaad dat gevonden is in de pyramides best geactiveerd kunnen worden naar mijn mening.Ik heb hier echter geen artikel over gevonden,dat mijn veronderstelling
kan staven.

Groeten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Oh nog een toevoeging: ik herlees nu het artikeltje goed en daarin worden nog oudere goed gedocumenteerde gevallen genoemd. De oudste is 1200 jaar oud. Ik citeer:

"Er bestaan [...] maar twee overtuigende, goed gedocumenteerde gevallen. Het ene is van de zogeheten Sacred lotus (Nelumbo nucifera). De zaden daarvan werden aangetroffen in Mantsjoerije (noord-China) en zijn 1200 jaar oud. Dit zijn de oudste zaden die ooit tot ontkieming zijn gebracht. Ook zaadjes van de Canna compacta, die gevonden zijn in een ceremoniële Inca-ratel – gemaakt van een 600 jaar oude walnoot – is goed gedocumenteerd. Dat wil zeggen dat in beide gevallen met de C14-methode hun ouderdom is vastgesteld. Alle andere claims worden sterk betwijfeld."

Nogmaals de link (ook toegankelijk als je geen NRC-abonnement hebt):
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding