Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Landen in Europa zijn vaak ontstaan toen landgoederen van edelen of vorsten¬dommen werden samengevoegd. Zo ontstond Duitsland in de 19e eeuw uit enkele tientallen
vorstendommen en vrijsteden.
Tot in de 16e eeuw was het gebied dat nu Nederland en België omvat verdeeld in gewesten. Dat waren stukken land die eigendom waren van bisschoppen, hertogen, graven en baronnen. Die hadden hun gewest te leen gekregen van een vorst. Alle gewesten bij elkaar heetten de Nederlanden of Lage Landen.
In 1519 werden de Nederlanden een deel van het keizerrijk van Karel V. In 1555 deed Karel V afstand van de troon. Zijn zoon Filips werd koning van Spanje en de Nederlanden werden bij Spanje gevoegd. In 1579 vielen de Nederlanden in twee delen uiteen. Gewesten die zich van Spanje wilden afscheiden, stichtten de Unie van Utrecht. Het was een nieuwe staat met landsgrenzen.

In de 19e eeuw en vooral na 1880 probeerden Europese landen stukken van Afrika in hun macht te krijgen. Ze wilden
daar kolonies van maken. Daarmee wilden ze hun macht vergroten. Ook kregen ze ruzie met elkaar over wie welk gebied mag hebben. In 1884 en 1885 hielden ze daar in Berlijn een conferentie over. Na de conferentie werd Afrika opgedeeld tussen Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, België en Duitsland. Hele gebieden werden door Europese landen onder elkaar verdeeld. Hierbij tekenden mensen die deze gebieden nooit hadden bezocht, lijnen op landkaarten die grenzen tussen nieuwe kolonies moesten voorstellen.

Ook het Midden-Oosten werd opgedeeld door politici die grenzen op landkaarten tekenden. Vóór de Eerste Wereldoorlog was het Midden-Oosten een deel van het Osmaanse rijk, de voorloper van Turkije. Tijdens de oorlog stonden het Osmaanse rijk en Duitsland tegenover Frankrijk en Groot-Brittannië. Duitsland en het Osmaanse rijk verloren de oorlog. Het Osmaanse rijk moest het Midden-Oosten afstaan aan de Volkerenbond. (de voorloper van de Verenigde Naties). De Volkerenbond deelde het Midden-Oosten in stukken en verdeelden die over Frankrijk en Groot-Brittannië. Die moesten deze gebieden besturen uit naam van de Volkenbond. Of anders gezegd: het werden mandaatgebieden van Frankrijk en Groot-Brittannië. Zo kregen Irak en Palestina (waar nu Israël en de Palestijnse gebieden liggen) een Brits bestuur en kwam Libanon onder Frans bestuur. De Afrikaanse kolonies en de mandaatgebieden in het Midden-Oosten werden later zelfstandig.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
mooi hoor. +
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
+1. "Hierbij tekenden mensen die deze gebieden nooit hadden bezocht, lijnen op landkaarten die grenzen tussen nieuwe kolonies moesten voorstellen." Zou dit ook de reden zijn dat de huidige grenzen in Afrika zo recht zijn. In tegenstelling tot hier in Europa.

Andere antwoorden (3)

Koningen, staatshoofden, Bendeleiders... al dan niet met bijbehorende oorlogen om een stukje grond te winnen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dat is ooit in het heel klein begonnen. Een hutje met een tuintje: Dat stukje grond is van mij, riep de eigenaar. En er kwamen grotere huizen en tuinen, hele kastelen en eigenaars en die vonden al die huizen eromheen van hen. Dorpen, steden, die zich al dan niet verbonden en zo kwamen er kleine landjes, die zich al dan niet verbonden en zo kreeg je landen.

En als er onderling ruzie was, of tussen dorpen steden landen, dan werden er stukjes veroverd, heroverd, verdeeld, weggegeven, en de grenzen wijzigden.

En zo gaat het tot op de dag van heden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dat is het resultaat van oorlogen in het verleden, toen onderhandelde men over de grenzen, dus het was letterlijk landjepik in het verleden... Vaak was dat bij natuurlijke grenzen zoals bergen, valleien, rivieren en andere obstakels... Maar de vijand van toen heeft onze grenzen bepaald...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding