Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat werd vroeger gebruikt om de tijd op de klokken van kerken te ijken.?

Dus wie zorgde ervoor dat deze gelijk liepen met kerken in de buurt?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Overig
3.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Eeuwen lang zijn er in Limburg klokken gemaakt. De uurwerkmakers waren er eerder dan Limburg. Onze provincie was vroeger een lappendeken van diverse staatjes, graafschappen en heerlijkheden, de naam Limburg is pas vanaf 1815 algemeen in gebruik.

De eerste in gebruik zijnde uurwerken waren de toren-uurwerken. De klok op de kerktoren was in een dorp op afstand te zien en had daardoor een algemene functie. Een zonnewijzer op een vaste plaats bleef nodig om de kerkklok te ijken.
Uit onderzoek is gebleken dat er al sprake was van een torenuurwerk in Horst in 1606.
Volgens oude kerkverslagen hadden Broekhuizen en Broekhuizenvorst rond 1725, Arcen in 1624 en Lottum rond 1722 een klok op de toren. Waarschijnlijk zijn er in Noord-Limburg al eerder torenuurwerken geweest, maar dit is moeilijk te achterhalen. In Maastricht werd het eerste torenuurwerk geplaatst in 1367, dit is ook de eerste plaatsing waarvan in archieven gegevens zijn gevonden.

De behoefte kwam opzetten om een eigen huisuurwerk te hebben, omdat de kerkklok ook niet voor iedereen zichtbaar was. De uur-werken waren aanvankelijk nog te duur voor de gewone man, boven-dien waren ze niet nauwkeurig.
In 1656 paste Christiaan Huygens de slinger toe, waardoor de klokken nauwkeuriger werden. Deze technische ontwikkeling werd snel door andere klokkenmakers overgenomen.

In de 16e eeuw was Hasselt het centrum van de uurwerkmakers, in de 17e eeuw werd deze plaats overgenomen door Luik. Eind 18e en in de 19e eeuw werd het uurwerk bereikbaar voor de bewoners van het platteland en zijn er ook in onze regio diverse klokkenmakers actief.


ZONNEWIJZER bijvoorbeeld
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

een andere kerk
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het zal mij niks verbazen als die NIET gelijk liepen (en dan een verschil van meer dan een uur)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Dit gebeurde niet...in 1909 is is de Amsterdamse tijd ingevoerd in Nederland omdat dit wat makkelijker werkte voor de opkomende spoorwegen. Voor die tijd werd de tijd bepaald aan de hand van de zonnetijd..hierdoor kon het tijdsverschil tussen oost en west Nederland in sommige plaatsen meer dan een half uur schelen. In de 2e wereld oorlog is zijn de tijden afgesteld op hele uren per tijdzone. Vanaf 16 mei 1940 was het in Nederland net zo laat als in Berlijn en dit scheelde een +1 uur met de greenwichtijd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Volgens mij, zandlopers
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
van oudsher werd de tijd gelezen door middel van de stand van de zon. Zou me niets verbazen als de klokken zo werden geeikd
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Met een kompas kan je een zonnewijzer afstellen en daarmee het uurwerk ijken. Dat andere kerken niet precies gelijk liepen was geen probleem want de snelste manier om te communiceren was buiten zichtafstand vervoer te paard. Bovendien had iedere stad zijn eigen tijd. Pas toen er treinverkeer mogelijk was ontstond de noodzaak van een nationale tijd i.v.m. de dienstregeling, maar toen waren er ook al redelijk betrouwbare horloges/chronometers.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Gewoon een zonnewijzer. De noen (middag) was meestal het ijkpunt. Het systeem was uiteraard verre van feilloos en omdat de aarde nu eenmaal draait waren tijdsverschillen op relatief korte afstanden normaal maar vielen niet op door de lange reistijden. Pas toen mensen sneller gingen reizen werd het belangrijk om dit goed te organiseren.
Op schepen is dit lang een probleem geweest omdat je de lengte graad nogal moeilijk kan meten (de sterren zien er op dezelfde breedte hetzelfde uit op iedere lengtegraad). Tot er betrouwbare klokken kwamen gebeurde het regelmatig dat schepen vergingen door een dergelijk reken foutje (tot hele vloten toe).
Er zijn zelfs mensen geweest die er hun beroep van maakten om de juiste tijd te verkopen. Ze stelde hun eigen uurwerk gelijk met een centrale kerk en gingen dan op pad om andere mensen die geen (goed) zicht hadden op een goede klok hun klok(en) gelijk te zetten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding