Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zijn op kerkorgels de kleuren van witte en zwarte toetsen vaak omgewisseld?

10 uur geleden
in: Muziek
ronron1212
9 uur geleden
Kerkorgels zijn oude instrumenten en in die tijd was de toetsen indeling zo. dat is voor de piano anders geworden Toen de piano in de 19e eeuw echter het dominante toetsinstrument werd, werd ergens in de geschiedenis, de kleuren van de zwarte en witte toetsen omgedraaid.
KleinDuimpje
9 uur geleden
In de 18-de eeuw waren de kleuren van het klavier (ook van de kerkorgels) vaak omgedraaid.
Maar waarom? https://nl.yamaha.com/nl/products/contents/musical_instrument_guide/piano/trivia/index.html
LeonardN
2 uur geleden
1. Er is meer skepis nodig rondom de vraag zelf en de antwoorden en reacties
2. Er lijkt een soort idee te zijn dat het vroeger exact andersom is voor alle instrumenten met een toetsenbord. Dat blijkt nog nergens uit, of lijkt eerder een verkeerde voorstelling van zaken.
3. Dit is de oudste overgebleven piano in de wereld : https://www.pianistmagazine.com/blogs/the-worlds-oldest-piano-1/ 4. Oud orgel https://www.swissinfo.ch/eng/culture/a-magic-sound-across-the-centuries/7897614 5. Wat we kunnen zeggen is dat er vandaag de dag een overweldigende standaard is voor witte toetsen als volle noten en zwarte toetsen als verhoogde noten. Overigens zijn er ook nu tegenvoorbeelden te vinden
https://en.wikipedia.org/wiki/Vox_Continental#/media/File:Vox_Continental_Combo_Organ_1965.jpg 6. Dat is wellicht (blijkbaar) niet altijd zo geweest. Maar dat zegt nog niet dat er een "wisseling" heeft plaatsgevonden. Er is overigens een goede reden om licht te preferen voor de toetsen die naast elkaar zitten. Als alle toetsen namelijk donker zijn valt de schaduwval tussen de toetsen minder/niet op. Vergelijk https://www.reddit.com/r/lingling40hrs/comments/gyvyhq/they_turned_black_keys_into_white_keysim_in_a/ https://m.media-amazon.com/images/I/71z7svZWSFL._AC_SL1500_.jpg
Thecis
47 minuten geleden
Clavecimbels, de "voorloper" van de piano heeft bijna altijd donkere toetsen en lichtere halftoetsen (bijna altijd = uitzonderingen daargelaten). Mijn bron is dat ik vroeger ruim tussen de clavecimbels opgroeide (voor spinetten geldt hetzelfde).

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

De witte toetsen werden gemaakt van kostbaar materiaal: ivoor. Zwarte toetsen werden gefabriceerd van het minder dure ebbenhout. Tegenwoordig worden alle toetsen van kunststof gemaakt. Met dure materialen kon je maar beter zuinig omgaan. Zodoende waren de witte en zwarte toetsen van de oudste klavierinstrumenten (dus niet alleen orgel, maar ook piano en klavecimbel) in omgekeerde kleuren dan heden ten dage.
(Lees meer...)
Amadea
6 uur geleden
LeonardN
3 uur geleden
Bijzonder dat dit plussen krijgt aangezien dit geen logische verklaring is. Ivoor = kostbaarder dan ebbenhout. Prima, maar de wisseling was ten tijde dat er nog volop ivoor werd gebruikt voor toetsen. Maar laten we zeggen dat het wel een deel van de reden is. Dan is dat nog geen reden voor het omdraaien. Immers waarom niet gewoon zwarte plastic toetsen voor de hele noten en witte plastic toetsen voor de verhoogde noten gebruiken? Zodat men gewoon de norm aanhield. Heb je enige bron of heb je dit zelf verzonnen? Op zijn minst moet er nog iets bij de redenering.
Iets als: Voordat men met het dure ivoor ging werken en men enkel houten toetsen gebruikte, deed men al wit voor heel, zwart voor half. (het was dus meer dat men terug ging naar de norm). Feitelijk leg je hoogstens uit waarom men in een specifieke tijd ivoor gebruikte voor de halve noten, niet waarom er is gewisseld. Eigenlijk geef je geen antwoord op de vraag.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image