Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

als je later een kind wilt en je bloedgroep is o negatief?

ik heb o negatief en later wil ik een kindje.
is er een risico met 0 negatief? ik heb begrepen dat o negatief de enigste bloedgroep is die voor ieder bloedgroep gebruikt kan worden.
en geeft het complicaties? iemand ervaring?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Bloedgroep o bevat geen antigenen waartegen jij antivirus hebt gevormd. Omdat jij resusnegatief bent, zul jij tegen resuspositief bloed antiresus aanmaken. Stel jouw kind heeft resuspositief bloed: er is meestal weinig aan de hand - het bloed wordt immers door de placenta gescheiden en jouw bloed komt niet in aanraking met het resuspositieve bloed. Maar als er scheurtjes in de placenta komen, komt jouw bloed wel in aanraking met het resusnegatieve bloed. Je maakt dan antiresus aan (primaire reactie). Dit heeft voor het eerste kind geen gevolgen, omdat jouw lichaam bij deze primaire reactie niet voldoende antiresus kan produceren. Meestal ontstaan deze scheurtjes trouwens bij de baring.
Bij een volgende zwangerschap kan er echter antiresus uit jouw bloed door de placenta heen in het bloed van het kind terecht komen en er kan hemolyse optreden (rode bloedcellen klonteren samen en gaan te gronde waardoor hemoglobine vrijkomt in het bloedplasma).
Dit is te voorkomen door bij de resusnegatieve moeder direct na de bevalling antiresus in te spuiten. De resusnegatieve bloedcellen worden dan afgebroken voordat de primaire reactie begint.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Nee hoor het is gewoon een bloedgroep ik heb ook
O negatief. dus daar is niets mis mee
13 jaar geleden
Ik ben ook O neg en heb drie kinderen met positief bloed.

Vroeger , voor de jaren 60 uit de vorige eeuw, werden er nog wel eens zogenaamde rhesusbaby's geboren. Dit waren kinderen met een positieve rhesusfactor van een moeder met een negatieve rhesusfactor.

Wat er gebeurde is dat zodra er bloed van de baby in de bloedsomloop van de moeder kwam de moeder anti stoffen aan ging maken tegen dit 'vreemd'(die rhesusfactor) bloed. Bij een eerste zwangerschap had dit meestal geen tot weinig gevolgen, maar bij een volgende zwangerschap herkent het lichaam de vreemde factor en gaat gelijk beginnen met anti stoffen aanmaken en breekt hiermee het bloed van het kindje af.
Deze kinderen moesten na hun geboorte gelijk een algehele bloedtransfusie of werden helaas dood geboren.
Gelukkig heeft de wetenschap hier een oplossing voor gevonden.

Tijdens je zwangerschap zal je bloed extra gecontroleerd worden op eventuele anti stoffen

Verder zal er na de bevalling gelijk gekeken worden naar de rhesusfactor van de baby(bloedafname via de navelstreng), is die positief dan krijgt de moeder een zgn Anti D injectie.
Je bloed zal dan vrij zijn van antistofeen en bij een eventuele volgende zwangerschap niet sneller reageren op rhesus positief bloed.

Je moet ervan uitgaan dat de bloedsomloop van moeder en kind geheel gescheiden zijn, maar toch kan het, met name tijdens de bevalling voorkomen dat er wat bloed van de baby in de bloedsomloop van de moeder komt.
Daarom is het ook na het hebben van een miskraam belangrijk om contact op te nemen met je huisarts voor een anti D injectie.
het is een nogal ingewikkeld verhaal, hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd.

O de rol van de vader speelt hierbij ook een rol natuurlijk, maar daar gaan artsen en verloskundige niet mee aan de slag, omdat ze nooit voor 100% zeker weten dat de vader die jij aanwijst als verwekker, de echte vader is
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nee hoor, geen probleem. Mijn moeder heeft ook O neg en zij heeft 5 kinderen en allemaal gezond.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing