Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Beste voorbehoedsmiddel

Weet iemand wat de beste voorbehoedsmiddel is ik heb namelijk al vier kinderen en wil geen andere kinderen meer. Sterilisatie willen de artsen niet doen ik ben 33 en de pil wil ik niet allemaal hormonen die in me lichaam gaan. En ik heb een baby van 5 weken die ik borstvoeding geef. Als iemand een antwoord weet heel graag

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De Pearl Index is een standaard die wordt gebruikt om de effectiviteit van verschillende soorten voorbehoedsmiddelen met elkaar te vergelijken.
Het getal geeft aan dat als 100 vrouwen een jaar lang die methode gebruiken, hoeveel van hen dan toch zwanger worden in dat jaar. Het is verdeeld in theoretische kans en praktische kans: de theoretische kans is wanneer je de methode perfect gebruikt zoals die hoort, de praktische kans is bij sommige methoden een stuk hoger, omdat mensen 'm dan toch per ongeluk verkeerd gebruiken, waardoor ze sneller zwanger worden.

Bij de bron kan je zien welke getallen alle soorten voorbehoedsmiddelen hebben.
In de praktijk zijn definitieve methoden (sterilisatie) en hormonale methoden (pil, nuvaring, hormoonspiraal, etc.) het betrouwbaarst. De andere methoden leveren toch een aanzienlijke hoeveelheid zwangerschappen op.
Het combineren van 2 verschillende methoden verlaagt de kans uiteraard nog een heleboel.
Als je echt geen definitieve methode of hormonale methode wilt gebruiken, zou ik aanraden een barrieremethode (condoom, vrouwencondoom, pessarium of spermiciden) te combineren met een natuurlijke methode (coïtus interruptus, temperatuurmethode, periodieke onthouding, standaarddagen, etc.)
De natuurlijke methoden zijn op zichzelf niet erg betrouwbaar, de barrieremethoden al een stuk meer maar toch ook niet super, maar gecombineerd wordt de kans op een zwangerschap wel klein.

Toegevoegd na 5 uur:
Ik zie bij een andere vraag van je dat je 5 weken geleden bevallen bent. Borstvoeding geven is ook een vorm van anticonceptie, die de eerste 4 maanden na de bevalling een heel hoge betrouwbaarheid heeft (daarna niet meer). Theoretisch gezien wordt 0% van die 100 vrouwen zwanger met deze methode, in de praktijk 0,3 vrouwen.
Je moet daarvoor wel volledige borstvoeding geven, dus minstens 4 keer per dag borstvoeding geven (en niet afkolven). Sowieso is borstvoeding normaal gesproken ook het gezondst voor de baby, dus hopelijk doe je dat al.
Als je tot nu toe géén borstvoeding of geen volledige borstvoeding gegeven hebt, weet ik niet of het als voorbehoedsmiddel nog werkt als je er nu mee begint.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (10)

Misschien is je partner ouder, dan zou hij eventueel kunnen kiezen voor sterilisatie! Anders geheel onthouding haha, nee hoor grapje....een spiraaltje schijnt ook erg betrouwbaar te zijn!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Mijn zus van 25 gebruikt een spiraaltje, nu al 3,5 jaar dezelfde vriend en nog geen baby! Haha succes!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Je kunt een spiraaltje nemen (koper, of mirena). Ik werd daar heel ziek van; ik kreeg angstaanvallen en werd depressief. Voor sommige mensen is een spiraal dus niet geschikt. Je kunt ook voor een nuvaring gaan, hier zitten maar weinig hormonen in. Je moet deze echter wel zelf elke 4 weken inbrengen. Ik heb in een korte tijd twee kindjes gekregen terwijl ik anticonceptie gebruikte, en heb er dus niet meer zo veel vertrouwen in. Dus wij gebruiken nu condooms. Hier voel ik me toch het beste bij!
Een minipil is ook nog een optie trouwens, die gaat ook goed samen met borstvoeding. Deze moet je wel elke dag op hetzelfde tijdstip innemen! Dus als je van jezelf weet dat je het wel eens zou kunnen vergeten, valt de minipil af!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
STERILISEREN...ik begrijp niet waarom een arts je niet wilt steriliseren,...het is nu niet bepaald een vreselijke ingreep...
neem een andere arts, die je wel begrijpt..
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik zou overleggen met je partner, dat hij zich laat steriliseren, voor mannen is dit een relatief kleine ingreep.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Sterilisatie is het beste en makkelijkste als je zeker weet dat je geen kinderen meer wil krijgen.
Het kan dat een arts je om de volgende redenen niet wil steriliseren:

Spijt na een sterilisatieVoor sommige vrouwen is de kans op spijt groter dan voor andere. De kans op spijt is groter als u jong bent, als er relatieproblemen bestaan of als de sterilisatie plaatsvindt tijdens of kort na een zwangerschap.


Jonge leeftijd
Uw levensomstandigheden kunnen (onverwacht) veranderen. Gebleken is dat 20 procent van de vrouwen onder de dertig jaar later spijt heeft van de sterilisatie; van de vrouwen die bij de sterilisatie dertig jaar of ouder waren, is dat 6 procent.


Relatieproblemen op moment van de sterilisatie
Als u ten tijde van de sterilisatie relatieproblemen hebt, is de kans op spijt later groter.


Een sterilisatie tegelijk met een zwangerschapsafbreking, tijdens een keizersnede of kort na een bevalling
Vrouwen die zich laten steriliseren tijdens een zwangerschapsafbreking (abortus provocatus) blijken vaker spijt te hebben van hun sterilisatie dan andere vrouwen. Een overhaaste beslissing of relatieproblemen spelen daarbij soms een rol. Vrouwen die tijdens een keizersnede of kort na een bevalling een sterilisatie krijgen, blijken ook vaker spijt te hebben dan vrouwen die zich laten steriliseren als hun jongste kind één jaar of ouder is. Dit kan te maken hebben met de zwangerschap, maar ook met het kind zelf: in het eerste levensjaar van een kind is er een grotere kans op een ernstige ziekte of wiegedood.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het Mirenaspiraaltje is qua betrouwbaarheid vergelijkbaar met vrouwelijke sterilisatie.

Dit geeft ook wat hormonen af, maar het is een fractie van wat je met de pil binnen zou krijgen. Als je borstvoeding geeft, is het veilig te gebruiken vanaf zes weken na de geboorte.

De hormonen werken heel lokaal: over het algemeen hou je met dit spiraaltje wel een cyclus met eisprong, het werkt doordat het baarmoederslijmvlies zo dun blijft dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Dat heeft meteen nog een voordeel: veel lichtere of zelfs helemaal geen menstruatie.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het meest betrouwbare voorbehoedsmiddel is toch een doodnormaal condoom? Beschermd ook nog tegen soa's ;)

Toegevoegd na 21 minuten:
Trouwens, als vrouw is een pessarium misschien een goede oplossing? (Wel altijd met een condoom)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Als ik jouw verhaal lees zou ik kiezen voor een spiraaltje. Eens in de 3 maanden even naar de dokter die hem in je baarmoeder zet en klaar, er zijn 2 soorten ; een geeft hormonen en een verhindert het sperma.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik kan me voorstellen dat je het nu helemaal gehad hebt met babies. Ik denk dat de arts je niet wil steriliseren, het is altijd mogelijk als bv je partner overlijdt, dat je een andere partner krijgt waar je dan wellicht nog een kind van wilt. Ik gebruik zelf mirena-spiraal, dit wordt eens in de 5 jaar geplaatst, kan gewoon door je eigen huisarts. Hier zitten heel weinig hormonen in, ik merk zelf echt verschil met de pil!
Succes ermee, ook met je drukke gezin!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing