Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe ga je het beste om met doordrammers?

Hoe ga je het beste om met mensen/kinderen die maar door blijven drammen? Negeren? Weglopen? Kwaad zeggen en nu is het genoeg!? Goede tips hierover graag.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Bekijk eens wat er achter dat “doordrammen” steekt. Want naargelang de reden van het doordrammen is een andere aanpak nodig.
Er zijn inderdaad mensen die een vastgelegd beeld hebben over de realiteit en je koste wat kost willen overtuigen van hun gelijk. Ik bedoel hierbij externe kwesties, bv. “een kapitalistisch (of communistisch of…) systeem is het beste systeem wat er bestaat”. Doordrammers komen dan met allerlei relevante en niet-relevante argumenten om hun gelijk te halen en jou te overtuigen van hun standpunt. In feite gaat het er vaak over dat ze zichzelf aan het overtuigen zijn. Met andere woorden : zij voelen zichzelf samen vallen met hun standpunt, en iemand die een ander standpunt huldigt, is (onbewust) een bedreiging. Bij dergelijke doordrammers is het de kwestie om niet te reageren, zeker niet ertegen in te gaan (dat helpt toch geen lor, ze gaan dan nog meer drammen) en het gesprek elegant naar een ander thema te leiden. Lukt dit niet, dan kan je rustig ervan door gaan (dat is nog iets anders dan gaan lopen) want met dergelijke mensen tijd doorbrengen is niet aangenaam.
Maar doordrammen kan ook betekenen dat iemand je iets duidelijk wil maken waarvoor jij in zijn/haar ogen Oost-Indisch doof bent. Het kan gaan over iets wat men aan jou wil opdringen (bv. “ik vind dat jij iets moet doen met je tekentalent, waarom ga je niet naar de academie, hoezo geen tijd, je kan toch tijd maken” enz enz enz), of iets wat men zelf belangrijk vind en waarvoor men geen gehoor krijgt (bv.” ik zou willen dat je me meer belt, hoezo je hebt geen tijd, ben ik niet belangrijk voor je dan” enz enz enz).
Op dat moment is het het beste om uit te zoeken waarom de persoon in kwestie doordramt. Stel de vraag “waarom is dit zo belangrijk voor je dat ik …. doe”, ga een gesprek aan en luister goed (ook tussen de regels!). Neem nu het voorbeeld van de tekenacademie. Wil men bv. dat jij tekent omdat dat voordelen heeft voor jou of omdat dit bv. goed staat in de familie/gezin/vriendenkring… dat er iemand kunstenaar is? Of misschien heeft de persoon die je tot tekenen wil aanzetten zelf nooit de kans gekregen om te leren tekenen en wil jou stimuleren om het wél te doen. Enzovoort.
Gaat het over relationele dingen (bij vrienden, je partner, collega’s…) dan is luisteren zeker aan de orde. Het doordrammen zal van zelf stoppen als je aandacht hebt voor de boodschap die er wordt uitgezonden. Rest in reacties
liveisgreat
12 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Geen van uw voorstellen lijkt mij goed.
Gewoon op het gepaste moment zeggen " laat mij nu ook eens aan het woord en laat mij uitspreken, ik heb u ook laten uitspreken"
Ik heb dat al meermaals gebruikt tijdens, soms wel hevige, meetings.
Dat werkt altijd en indien u weeral eens onderbroken wordt herhaalt u het nog eens.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Assertief en consequent zijn: de 2 sleutelwoorden bij drammers.
Vriendelijk (maar vastberaden) duidelijk laten weten, dat je bij je mening/idee/standpunt blijft en daar niet van afwijken. Nee is nee en ja is ja, dat idee.
Daarbij: mensen, die jou hun mening willen opdringen, in hun waarde laten en hun gedram niet aan je laten komen. Want door boos te worden, geërgerd, gefrustreerd etc. sta je anderen toe effect te hebben op jouw emotie.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je kan die persoon ook gewoon alleen aankijken en niet reageren. Die persoon houdt dan vanzelf op lijkt mij want wat is er aan om in je eentje een monoloog af te steken? negeren dus, als dat niet helpt: zeggen dat je het nu wel weet, dat zijn/haar standpunt duidelijk is. Maar bedoel je eigenlijk wel iemand die maar door blijft drammen in een gesprek of bedoel je een vriend/in die bijv maar blijft vragen of je alsjeblieft mee uit gaat en geen nee accepteert? dat noem ik namelijk doordrammen, om je zin te krijgen. Als je dat bedoelt dan moet je ook duidelijk zijn, nee is nee! Niet jezelf gaan verdedigen. gewoon duidelijk nee zeggen, dat zou genoeg moeten zijn. Anders heel snel proberen het onderwerp te veranderen, stel een vraag: wat vind jij nou eigenlijk van..... die persoon moet dan gaan nadenken over jouw vraag en is dus afgeleid. Succes!!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing