Kan co ouderschap op grond van zeer slechten verstandhouding worden gewijzigd?
Hoi,
Ik vraag me af of co ouderschap op grond van een slechte verstandhouding met mijn ex kan worden veranderd?
Achtergrond;
Ging vreemd en smeerde hem toen zoon 8 maanden oud was voor een ander. Daarna heb ik hem aantal kansen gegeven, zelfs relatietherapie. Relatie toch beëindigd omdat hij vreemdging, loog, mij een klap heeft gegeven en onwijs egocentrisch is en manipulatief.
Huidige situatie; Wij hebben een hele slechte verstandhouding, vijandig, agressief in houding, onbetrouwbaar, niet willen samenwerken in belang van onze zoon ( oa. opvoeding, zindelijk maken, niet informeren wanneer hij met zoon aan het kamperen is nabij Duitse grens en van de een naar de andere relatie hoppelen en zoon daarin betrekken) Ik loop achter de feiten aan, moet veel slikken/accepteren, elders vernemen maar ook een boeman positie innemen wat ik eigenlijk helemaal niet ben. Enige wat ik wil is constructief ouderschap, een respectvolle situatie waarin open wordt gecommuniceerd. Ik hoef niet alles van hem te weten maar wel rondom onze zoon. Dit lijkt me toch 'normaal' binnen een co ouderschap situatie?
Ik lijd er psychisch onder. Burn out opgelopen nav deze relatie en mij gemanipuleerd in co ouderschap met een kindje van 9 maanden want anders zou hij mij aanvechten bij de rechter. Ook geen kinderalimentatie ( zelfde reden) en hij heeft bij mij psychische allerlei vervelende trucjes uitgehaald. Al met al veranderd de situatie gewoon niet. Ik heb mediation voorgesteld, hij wil niet.
Dus weigeren om samen een plan te bedenken rondom zindelijkheid, ouderschap en het ontwikkelen van een goede verstandhouding is, snap ik niet verplicht, maar mijn inziens wel in het belang van onze zoon. Hij stelt hem aan de lopende band bloot aan andere vrouwen ( dat hij relaties aangaat prima) maar waarom gelijk telkens in het leven van zoonlief betrekken. Dit verzwijgen en niet eens informeren wanneer hij bij de Duitse grens verblijft met zoon. Dat is toch netjes juist? Alles is zo gescheiden en dat maakt het zo pijnlijk. Ik ben me bewust dat IK dit vervelend vind en hij gewoon zijn eigen plan trekt. Maar ruzie zoeken, liegen en agressief zijn ( tevens telkens moeten aanhoren dat ik een slechte moeder ben) gaat diep. Wat hij vervelend vind is dat hij autonoom wil blijven en ik geen zeggenschap heb over de 50% dat zoon bij hem is.
De vader van me zoontje wilt ook voor Co-ouderschap gaan maar ik weet ook niet of dat op dit moment ook het beste is. Zoontje is 22 maanden en hij stelt hem steeds bloot aan andere vrouwen, is agressief, liegt veel, manipulerend enzov....
Ik hoor vaak dat het beste tog co-ouderschap is maar weet niet of het wel past in onze situatie want hij is ook niet bereid te communiceren, alleen als het iets is die hem aangaat, zo niet dan komt het later wel. Brengt zoontje ook net over de grens en laat me ook niks hiervan weten. Neemt nooit op als ik bel als zoontje weekend bij hem is. Van alles gebeurt en daarom vind ik dat het nog geen tijd is voor Co-ouderschap.
Maar in jouw situatie, co-ouderschap is er nog niet neem ik aan aangezien dat niet via de rechter is gegaan of wel?
En bij Co-ouderschap, moeten jullie alles samen doen, weekelijks overleggen, goed met elkaar kunnen communiceren aangezien jullie beide verantwoorlijk zijn voor jullie kind. Alle beslissingen samen nemen.
Als het nu niet gaat en het niet in de belang van jullie kind is, zou je tog een advocaat kunnen nemen om jou hiermee verder te helpen. Succes!
Wat is co-ouderschap?
Co-ouderschap betekent dat ouders die niet meer bij elkaar zijn, wel samen voor de kinderen zorgen. In de praktijk is co-ouderschap een ouderschapsregeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. Dit houdt in dat de kinderen ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader zijn. De manier waarop dit wordt ingedeeld staat vrij. Zo zijn er gezinnen waarbij de ene week de kinderen bij de moeder zijn en de andere week bij de vader. Nadeel hiervan is dat je je kinderen een week lang niet ziet en dat is best lang. De meeste ouders kiezen er dan ook voor om de week op te delen; bijvoorbeeld de eerste vier dagen van de week bij de moeder en daarna drie dagen bij de vader. De manier waarop jullie de week indelen is grotendeels afhankelijk van jullie wensen, gewoonten en werkschema. Kenmerkend voor co-ouderschap is dat beide ouders betrokken zijn bij de dagelijkse bezigheden van de kinderen. De kinderen maken deel uit van twee huishoudens en wonen om en om bij jou en je ex-partner. Gezamenlijk gezag is bij co-ouderschap meestal wel handig. Het is niet verplicht, maar het is het prettigst als beide ouders evenveel te zeggen hebben over de kinderen.
zoals iemand al meldde, natuurlijk is dit jou verhaal, hoe jij het beleefd, maar het IS ontzettend vervelend en klinkt niet als een voor het kind voordelige situatie. (en daarom is een mediator bijvoorbeeld juist heel handig, zo krijgt vader ook de kans zijn kant te vertellen en vervolgens samen een redelijk midden te vinden Ik weet ook dat als je zelf niet in zo'n situatie zit het moeilijk te begrijpen is hoe zoiets je sloopt. Daarom, heel veel sterkte en begrip en steun van de mensen om je heen toegewenst. Ik hoop dat jij/ jullie hier uit gaan komen. In jouw geval hoop ik dat het in je voordeel werkt dat je de moeder bent, die trekken meestal aan het langste eind, maar ook dan.....het blijft ontzettend vervelend als je niet van wat de ander je verteld (en niet verteld) op aan kunt en wanneer beloftes niet nagekomen worden...zie dan je recht maar eens te krijgen....... Als laatste...ja, ik vind het zeker wel zo respectvol als de vader aan je verteld dat ie en waar ie heen gaat op vakantie met je kind (tenzij je daar dan dagelijks langs gaat;) Het lijkt me heel moeilijk je kindje in het weekeind (of doordeweeks) te moeten missen maar al helemaal op deze manier
Zoals je kunt lezen is het niet verplicht bij een co-ouderschap om te overleggen.
Ik heb vorige maand een dag zoonlief extra opgevangen omdat hij met vriendin op vakantie ging. Hij vroeg of hij zoon dan een dag extra mocht bij terugkomt. Dat heb ik gedaan, zonder gedoe van mijn kant wel ging hij eisen stellen, omdat ik constructief wil zijn, een fijne situatie wil. Hetzelfde wanneer hij moet overwerken dat het prima is dat zoon wat langer bij mij is. Maar bij hem moet alles in zijn straatje passen en wanneer ik zoonlief niet kan brengen op speciaal verzoek dan is hij gelijk geïrriteerd. Ik verwacht niet gelijk iets terug maar enige vorm van elkaar en het ouderschap samen respectvol laten verlopen wel. Maar even de ander erop attenderen wanneer er een kampeeruitje is dat ze driedagen wegzijn is toch wel respectvol? Ik moest het nu via anderen horen die mij hierover hebben geïnformeerd. We hebben afspraken opgesteld. Een ouderschapsplan wat hij heeft opgesteld en hij houd zich niet eens aan zijn eigen geformuleerde 'regels' blijkbaar betrekt hij zoonlief al 4 maanden in zijn relatie en pas sinds 2 weken weet ik dit en zegt hij tegen mij dat het pas sinds 2 weken gebeurd. Hij denkt werkelijkwaar dat ik te dom ben en ten alle tijden zijn verhaaltjes geloof. Je kan met mij veel kanten op, ik ben flexibel en blijf altijd aardig en behulpzaam maar op deze wijze vind ik het erg vijandig gaan. En dat vind ik jammer, maakt me verdrietig en zijn pesterijen psychisch slopend.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.