Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

kan een dreumes/peuter te veel fantasie hebben?

Mijn zoon van 2,5jaar heeft veel fantasie. Hij doet veel fantasie spel zoals "ik ben mama jij bent mij". Dit is normaal en een goede ontwikkeling. Maar...
Hij "ziet ook dingen" als hij jeuk heeft dan spreekt hij van een lievebeestje. "Mama ik heb jeuk. Waar is lievebeestje. (Pakt op de plek van de jeuk denkbeeldig het lieveheersbeestje weg) weg lievebeestje." Dit doet hij denk ik minstens een jaar.
Is dit ook een "normale" fantasie ontwikkeling?

Mijn zoon ontwikkeld zich verder op niveau/ boven niveau. Hij is altijd stapjes voor geweest op ontwikkeling, zowel motorisch als cognitief. Hij heeft een goede concentratie en is leergierig.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dit is normaal en mooi.
Hij is hier duidelijk wel vlot in, maar dat is niet gek, als hij met de rest van de ontwikkeling ook voorloopt. Maar die fantasie is echt fantastisch, geniet er maar lekker van.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Als ik jouw was zou ik me geen zorgen maken, kinderen hebben inderdaad tot hun 5e jaar veel fantasie. Zodra ze meer sociale contacten hebben (op school en vriendjes) dan zal dit wel afnemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Waarschijnlijk ontwikkelt hij zich vooral bóven niveau. Zeker als hij met anderhalf al begon. Intelligente kinderen hebben soms een extreem levendige fantasie - al hebben ze op die leeftijd soms nog moeite werkelijkheid en fantasie te onderscheiden.

Maak je borst maar nat voor als hij straks met de 'waarom?"- leeftijd begint. Vermoedelijk ook aan de vroege kant. ;)

Leuk, zo'n vlot kind, maar ook wel een uitdaging, hoor !
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nee een dreumes/peuter kan niet snel te veel fantasie hebben.
Een stukje ter illustratie:
Fantasie
Fantasie wordt door peuters gebruikt om informatie die ze doorheen de dag oppikken te verwerken. Hierdoor maken ze zich sociale rollen en sociale vaardigheden eigen. Denk maar aan het typische "vadertje en moedertje" of het hebben van een fantasievriendje.

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/pedagogiek/76121-het-leven-van-het-25-jarige-kind-psychologisch-ontwikkelen.html

Op een of andere manier zal hij ervaren hebben dat beestjes kriebelen.
Mijn kleindochter ging na een vakantie voortdurend "Duits" praten.
Hele zittingen in restaurants - met allerlei recepten - heb ik met haar beleefd (in haar fantasie) gesproken in een "fantasietaal". Zij was de kok en de kelner en de regisseur van de verhalen en ik hoefde maar in een raar taaltje te bevestigen.
Jammer dat, nu ze al weer 6 is, dat soort dingen al weer voorbij zijn.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
als een kind niet weet hoe hij of zij het moet benoemen, dan geeft ie dr meestal zelf wel een draai aan, door dingen te asocieren en te linken met elkaar. Voor hun volstrekt logisch, voor ons moeten we er even over nadenken...

Zo had mijn oudste bedacht met die leeftijd dat zijn vader "eitjes" in zijn bovenarm had.. dat waren zijn spierballen. Blijkbaar vondt mijn oudste het op eitjes lijken. "Mama, mama! kijk, papa heeft eitjes in zijn arm!"

En mijn neefje heeft ooit eens in de trein gezeten, dat heeft zo veel indruk gemaakt, dat elke tram in de stad nu een "trein" is. En zijn papa heeft een scooter, maar hij zegt nu steevast dat zijn papa op de motor naar zijn werk gaat.

Misschien heeft de jouwe ooit een lieveheersbeestje op zijn arm gehad, en dat kriebelde heel erg, en zo de link gemaakt: lieveheersbeestje is jeuk, dus als ik jeuk heb, noem je dat "lievebeestje"... dus inplaats van te zeggen dat ie jeuk heeft, zegt ie lievebeestje.

Dus ja, teveel fantasie heeft ie niet, wel een volstrekt gezonde dosis verstand om zelf iets te benoemen waarvan hij eigenlijk niet het werkelijke woord kent. Niks om je zorgen over te maken. Het is zelfs heel leuk om te zien hoe je kind zelf dingen linkt en associeert met elkaar!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik zou mij pas zorgen beginnen te maken als dit zich voortzet op oudere leeftijd en evt. gevaren begint op te leveren. Denk rond een jaar of 8+.

Ik weet niet of jouw zoon enigs kind is, maar kinderen die geen broertje/zusje hebben, hebben vaker deze trekjes. Hiermee zeg ik niet dat iedereen een tweede kind moet maken, maar het is een natuurlijk dat een kind iets wilt delen/ aanleiding tot dialoog > aandacht wilt hebben.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
ja, dit is heel normaal. maar als ik jou was zou ik ervan genieten, want over een paar jaar gaat het weer weg. :)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing