Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom staat er op een geboortekaartje vaak het gewicht van de baby?

Ik zie dat er vaak op staan, maar kan niets met deze info. Ik heb geen idee wat een goed of een slecht gewicht is voor een baby, en zelfs als ik dat wist vind ik het eigenlijk overbodige informatie. Wat moeten we met deze info?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De gezondheid kan hierdoor inderdaad bepaald worden. Het is ook handig voor de kraamvisite. Door de lengte en het gewicht kunnen kleertjes gekocht worden in de goede maat.

De webshop www.liefencool.nl heeft mij hierdoor geholpen aan de perfecte babykleding.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

Het geeft je een indicatie van de gezondheid van het kind en hoe zwaar de bevalling was.

Toegevoegd na 1 minuut:
Als je leest dat het kind bij geboorte 1500 gram was, dan weet je dat het kind de eerste tijd extra zorg nodig heeft en mogelijk langer in het ziekenhuis moet verblijven.

Als je leest dat het kind bij geboorte 4500 gram woog, dan weet je dat moeders er een hele kluif aan heeft gehad!
13 jaar geleden
Een normale beby weegt tussen de 2,5 en 4,5 kilo. Gemiddeld 3,4 kilo. Onder- of overgewicht kan duiden op heel veel factoren. Zoals te laat of juist te vroeg geboren. Of indicaties van de gezondheid van de moeder.

Ik persoonlijk doe er helemaal niets mee. Als er problemen zijn, en de ouders willen er over praten, hoor ik dat toch wel.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het staat er niet altijd op hoor .......
Kreeg pas een geboortekaartje met
Lengte : lang genoeg ...
Gewicht : precies goed .....
Vind dat zelf wel grappig haha
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
In geboortekaartjes heb je een ontwikkeling gehad door de jaren door, zie link. Het is waarschijnlijk deel van een meer speelse manier van communicatie dat je ook wat 'nutteloze' dingen vermeldt, zoals het gewicht en eventueel lengte. Wat ik zelf nooit zo snap, is waarom de geboorteplaats dan weer nooit vermeld wordt. Dat is een gegeven wat voor de rest van het leven van dat kind belangrijk is. En als je ziet dat het thuis is geboren, is het waarschijnlijk probleemloos gegaan, ook leuk om te weten.
En misschien zijn mensen ook wel begonnen met het gewicht te vermelden, om daarmee aan te geven dat het een volgroeid en (hopelijk) gezond kind is.
Mensen wilden ook steeds meer een persoonlijk kaartje. Niet datzelfde kaartje met blauw of rose strikje, maar een ander plaatje, namen van broertjes/zusjes erbij, eigen tekst, dat soort dingen. Wat persoonlijker.
Interessante materie eigenlijk, die geboortekaartjes!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Omdat geboortekaartjes evenals trouwkaarten of rouwkaarten in grotere aantallen gedrukt worden. Er wordt dus vaak 1 voorbeeld gekozen hoe de persoon de kaart wil hebben en deze wordt in veelvoud afgedrukt en verstuurt aan alle familie en kennissen en vrienden en collega's en noem maar op.

Het zou lastig zijn om een en dezelfde kaart voor iedereen te maken die iedereen bevalt en mooi vind. Jij hebt niets aan die info maar familie en vrienden bijvoorbeeld vinden het gewicht en de lengte wel interessant. Die mensen op hun beurt vinden het misschien minder interessant om te lezen hoe laat het kind geboren is en in welke woonplaats en hoe lang de bevalling heeft geduurd. Hun vinden het misschien leuker om te lezen dat het gewicht gemiddeld was en maken liever aan die informatie op dat het geen zorgwekkende situatie is dan te lezen dat het kind bijvoorbeeld maar veel te klein en te licht was bij de geboorte en dat het wel levensvatbaar is en in de couveuse ligt e.d. Dan maken mensen zich sneller zorgen.

Niet iedereen wil informatie op die manier aan mensen via een kaart delen.

Deze mensen die jou die kaart gestuurd hebben hebben ervoor gekozen deze informatie het liefst met iedereen te willen delen, het is niet de taak van de ontvanger om te bepalen wat ze willen lezen gelukkig.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Op zichzelf een leuke vraag. Eerlijk gezegd denk ik dat ouders het er niet zozeer om gaat wat een ander met die info moet. Je moet er ook niks mee. Ik weet overigens ook niet waar het gebruik vandaan komt. Wat ik (uit eigen ervaring) wél weet is dat je heel graag je trots en blijdschap tot uiting wilt brengen op zo'n kaartje en persoonlijk wilde ik mensen graag laten weten hoe prachtig ons kindje was (een klein poppetje waar een stevig beertje werd verwacht, zeg maar) en dat kwam voor mijn idee tot uiting in vermelding van gewicht en lengte. Elk geboortekaartje wat ik ná die tijd heb gekregen was voor mij een soort van vergelijkend waren onderzoek ("gut dat is een stevig kind", of juist "ach gossie wat een kleintje"). Niks meer en niks minder eigenlijk. En soms krijg ik ook wel eens een kaartje van mensen waarvan ik me afvraag waarom ze het mij hebben gestuurd en dan boeit die info me ook niet of nauwelijks. Maar ik denk dat dit voor iedereen persoonlijk is. Dus doe er wel iets mee of doe er niets mee. Dat is aan jezelf én aan degenen die het er al of niet opzetten en het jou wel of niet laten weten.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het is de trend van tegenwoordig .

zo heeft elke generatie weer zn eigen gewoontes wat betreft geboortekaartjes , en die worden overgenomen .

Als ik mijn eigen geboortekaartje lees schiet ik ook even in de lach .

Die van mijn kinderen waren weer modern voor die tijd .
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing