Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

kan jongen van 13 alsnog leren klokkijken?

neefje kan wel op een digitale klok de tijd zien, maar niet op een klok met wijzers; het kind heeft ook dyslexie; kan hij op deze leeftijd alsnog leren klok kijken?

6 jaar geleden
in: Kinderen
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Het kan denk ik wel na veel oefenen. Maar misschien ook niet, de mijne kan nog steeds geen tafels opdreunen maar die heeft dyscalculie.
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Dyslexie gaat over lezen en schrijven. Klok kijken heeft daar niets mee te maken.
Je kunt tot aan je honderdste wiskunde leren, geografie, geschiedenis, zingen, timmeren, etc. Dus waarom geen klok kijken.
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Ja dat kan.
Een kind met dyslexie heeft inderdaad vaak moeite met het automatiseren bij rekenen.
Vooral de tafels van vermenigvuldigen geven problemen. Sommige kinderen met dyslexie hebben ook moeite met het leren van de klok. Indien jouw neefje ook moeite heeft met rekenen in het algemeen, denk aan cijferen (zonder tafeltjeskaart), is het wellicht verstandig om een dyscalculie-test aan te vragen.
Terug naar de klok. Omdat op de klok alleen maar de getallen 1 t/m 12 staan, is het in principe wel mogelijk om de klok te leren. Indien de digitale klok wordt beheerst (meer getallen) zal het echt wel lukken. Er zijn ook kinderen zonder dyslexie of dyscalculie dit het heel lastig blijven vinden om de klok te leren. Het is toch een ingewikkeld systeem.
Hoe pak je dit aan. Koop ergens een speelgoedklok of een speciale klok om te leren klokkijken.
Leg eerst uit waar de kleine wijzer voor werkt (uren aangeven). Laat de functie van de grote wijzer nog weg. Laat deze continu op de 12 staan. Indien de hele uren beheerst worden, ga je verder.
Begin nu met kwart over en kwart voor. Je legt uit dat de grote wijzer aangeeft dat het niet altijd een precies heel uur is. Kwart over staat deze op de 3, het is dan een kwartier verder dan het hele uur. Kwart voor staat deze op de 9, het duurt dan nog een kwartier voordat het dat uur wordt. Deze stap kan heel lang duren, indien het klokkijken een hardnekkig probleem is.
De volgende stap zijn de halve uren. De grote wijzer staat dan op de 6. De kleine wijzer precies tussen twee uren in. Een half uur geleden was het dus ..uur, over een half uur wordt het dus ..uur. Deze stap kan weer veel tijd vragen. (Stap 2 en 3 kun je eventueel wisselen).
Breid nu uit met de andere minuten. Gebruik in het begin alleen de minuten die op een cijfer staan (grote wijzer), bijvoorbeeld op de 1: 5 minuten over etc. En, begin eerst met 5 en 10 minuten over, dan 5 en 10 minuten voor, dan 10 en 5 minuten voor half, als laatste 5 en 10 minuten over half. (Laat 20 over en 20 voor weg, omdat dit verwarrend werkt, komt wel). Deze stap kan echt heel kang duren. Eigenlijk bestaat deze stap uit deelstappen.
De laatste stap is echt streepjes tellen, zoals 2 minuten over, 3 minuten voor half etc. Neem hier ook de tijd voor.
Forceer niks. Neem de tijd. Heb geduld. Je moet het visualiseren met een klok. Per onderdeel kun je op internet oefenbladen vinden.
Heel veel succes, bronnen volgen nog.
https://wij-leren.nl/klokkijken-tips.php
https://www.heutinkvoorthuis.
Toegevoegd op 21 maart 2019 18:49: tekst
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing