Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

De voorouders van de huidige mens, homo ergaster en/of homo erectus, waren door hun evolutionaire oorsprong als aapachtig wezen, van top tot teen behaard. In de evolutie verloor de mens echter het merendeel van zijn lichaamsbeharing. Het feit dat het schaamhaar niet verdwenen is, kan samenhangen met de geur. Deze speelt een belangrijke rol bij seksuele aantrekking tussen mensen, net zoals bij diverse dieren. Vandaag de dag reageren mensen daar volledig onbewust op via hun vomeronasaal reukorgaan, dit is een piepklein en oeroud extra reukorgaan. De haren onder de oksels, tussen de billen en rond de geslachtsdelen kunnen geuren vasthouden en verspreiden. Een andere mogelijke verklaring waarom schaamhaar niet verdwenen is, is dat het een aanwijzing is voor seksuele rijpheid.
(Lees meer...)
2 jaar geleden
Waarom we schaamhaar hebben, weten we eigenlijk niet
Ooit liepen onze voorouders nog volledig behaard over de vlaktes, maar die look ruilden we langzaam in voor een glad huidje. Behalve op ons hoofd, onder onze oksels en rond de schaamstreek. Daar vind je nog lange stugge haren. Volgens evolutionair bioloog Mark Pagel van de University of Reading (VK) verloren we het grootste deel van ons haar om beestjes zoals pelsluizen te slim af te zijn. Die konden namelijk gevaarlijke ziekten overbrengen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
Dat ons schaamhaar er nog wel zit, zouden we te danken kunnen hebben aan feromonen, geurhormonen die potentiële partners moeten lokken. Een beetje haar daar beneden maakt het verspreiden ervan makkelijker. Maar nogmaals, zeker weten doen wetenschappers het niet. Er is bijvoorbeeld ook een theorie dat schaamhaar een signaalfunctie heeft: aan haar 'daar beneden' konden we vroeger zien of een potentiële partner geslachtsrijp was.
(Lees meer...)
2 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: