Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kunnen we het water wat er hier naar beneden valt brengen naar landen die het hardst nodig hebben?

Is het mogelijk om het overtollige regenwater wat hier naar beneden valt in West Europa om dat te verplaatsten naar landen die er om springen en waar een water tekort is, zoals in Afrika. En dat er een soort overeenkomst getekend wordt dat wij bijvoorbeeld water ernaar toe verplaatsen en hun opgewekte zonne-energie. Daar is woestijn en genoeg zonlicht. Een win win situatie lijkt mij...

6 maanden geleden
Inekez1
6 maanden geleden
We hebben hier geen wateroverschot. Ook bij ons is het in de zomer vaak te droog. Per saldo heeft de Nederlandse natuur jaarlijks ook een watertekort. Beter kunnen we kijken hoe we het water kunnen vasthouden zodat we het zelf in droge periodes kunnen gebruiken. En ondertussen moeten we als westerse landen misschien meer hulp bieden aan landen in droge gebieden zoals Afrika om daar meer irrigatiesystemen aan te leggen, grondverbetering toe te passen (zodat het water dat er is niet meteen meters diep wegzakt in het losse zand) en systemen te ontwikkelen om zout zeewater te gebruiken (om te zetten in zoet water) en te transporteren naar de droge gebieden. Energie transporteren over grote afstanden geeft een enorm verlies van energie. We hebben nu in Nederland al problemen om de hoeveelheid zonne-energie die we zelf opwekken te gebruiken omdat de infrastructuur het niet aankan. Dus ook wat dat idee betreft zie ik meer problemen dan oplossingen.
teusvh
6 maanden geleden
Hoezo geen wateroverschot? De Rijn stroomt toch echt naar zee hoor, en niet andersom. Maar m.i. kun je ook een andere vraag stellen: waarom zouden mensen willen leven in een omgeving waar het onleefbaar is?
ronron1212
6 maanden geleden
@teusvh dat water komt uit andere landen duitsland belgie en verder. Je wordt geboren waar je geboren wordt dus hoezo of je daar wilt wonen.
Ozewiezewozewiezewallakristallix
6 maanden geleden
Het kàn wel. je kunt supertankers met water vullen en die kant op sturen. Maar of het een zinvolle operatie is betwijfel ik.
Baja-1976
6 maanden geleden
Als hier een overschot van water valt dan komt er in 1 keer zoveel water vrij dat dit onmogelijk ergens opgeslagen kan worden om naar "drogen" landen te brengen. Het idee lijkt heel leuk maar totaal niet uitvoerbaar.
BV Valkenburg paar jaar geleden.. Waar had dat water dan opgevangen moeten worden zodat het naar bv ergens in Afrika gebracht kan worden? Eerst opvangen dan transpoort naar BV Rotterdam door.. Vrachtwagens? Tankschepen? Pijpleidingen door de hele wereld? Waar kan je overal ter wereld zoveel tankwagens of tankschepen stallen dat ze ten alle tijden overal beschikbaar zijn om in een nood situatie direct beschikbaar te zijn?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Het transporteren van overtollig regenwater uit West-Europa naar landen in Afrika die met waterschaarste kampen, is een complex en uitdagend project met zowel technische als economische en politieke obstakels.
Technische haalbaarheid:
* Transport over grote afstanden: Het transporteren van grote hoeveelheden water over duizenden kilometers is extreem kostbaar en energie-intensief. Pijpleidingen, tankers of tankers zouden enorme hoeveelheden energie verbruiken, wat de ecologische voetafdruk van het project vergroot.
* Zuivering en opslag: Regenwater moet gezuiverd worden tot drinkwater voordat het kan worden getransporteerd. Opslag aan de ontvangende kant vereist ook aanzienlijke infrastructuur.
* Verdampingsverlies: Tijdens transport en opslag gaat een aanzienlijk deel van het water verloren door verdamping, wat de efficiëntie van het project vermindert.
Economische en politieke overwegingen:
* Kosten: De hoge kosten van transport, infrastructuur en zuivering maken het project economisch niet rendabel in vergelijking met alternatieve waterbronnen, zoals ontzilting of waterbeheer.
* Internationale samenwerking: Het zou een complexe internationale overeenkomst vergen met betrouwbare partnerschappen tussen landen met overschot en landen met tekort. Politieke stabiliteit en goed bestuur in ontvangende landen zijn essentieel voor een succesvol project.
* Eerlijke verdeling: Er zijn zorgen over de ethische implicaties van het transporteren van water uit een regio met overschot naar een regio met tekort. Water is een essentieel levensvoorziening en er moet worden gegarandeerd dat alle mensen toegang hebben tot schoon water, ongeacht hun locatie.
Alternatieven:
* Investeren in waterbeheer: Investeren in lokale waterinfrastructuur, watervoorziening en efficiënt watergebruik in landen met waterschaarste kan een duurzamere en effectievere oplossing zijn.
* Ontzilting: Ontzilting van zeewater kan een betrouwbare bron van zoet water bieden in kustgebieden, hoewel het een energie-intensief proces is met milieu-impact.
* Waterbesparing: Bevorderen van waterbesparende praktijken in alle sectoren, van landbouw tot industrie en huishoudens, kan het waterverbruik verminderen en de druk op schaarse waterbronnen verminderen.
Conclusie:
Hoewel het transporteren van overtollig regenwater een potentiële oplossing kan bieden voor waterschaarste, zijn de technische, economische en politieke obstakels aanzienlijk. Investeren in lokale waterbeheeroplossingen,
(Lees meer...)
6 maanden geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: