Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Veranderd de golfstroom (van koud naar warm of andersom) als de poolkappen smelten/zijn gesmolten?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
2.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Hij verandert inderdaad.

“Klimaatonderzoekers voorspellen op grond van berekeningen dat de Golfstroom in een warmer klimaat kan _afremmen_ . Het smeltend ijs van de polen en de grotere hoeveelheden neerslag leveren dan zoveel zoet water op dat het na afkoeling minder naar beneden zinkt, waardoor de Warme Golfstroom in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan minder ver doordringt.
Ook voor West-Europa zou dat gevolgen hebben. De opwarming zou hier dan minder groot zijn dan elders. Zeker is dit allerminst: volgens andere scenario's kan de luchtstroming boven Europa zodanig gaan veranderen dat de warmte ons vanuit een andere hoek kan bereiken.
http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/warme-golfstroom


En op de korte termijn: het record aan gesmolten poolijs zorgt er voor dat we mogelijk een extreme winter tegemoet gaan. In de zomers van 2011 en 2007 smolt er ook een maximale hoeveelheid zee-ijs en de daaropvolgende winters staan te boek als erg koud. Dat meldt Trouw.nl.
Het water van de Noordelijke Poolzee heeft de hele zomer lang de warmte van de zon kunnen absorberen. Deze warmte komt weer vrij in de atmosfeer als in het najaar het ijs weer terug gevormd wordt. De energie die daarbij vrij komt is van invloed op de straalstroom en de bijbehorende winden tussen de koude Noordpool en het warme vaste land van Europa.

Onderzoeker Jennifer Francis van Rutgers University zei tegen de Guardian dat ze nog geen voorspellingen wilde doen, maar dat ze er niet vreemd van op zou kijken. Eerdere onderzoeken wezen uit dat de straalstroom zich verschoven heeft in noordelijke richting. Francis ontdekte onlangs dat de stroom ook langzamer gaat. 'De stroming is duidelijke zwakker' legt Francis uit. 'Het gevolg is dat de weersystemen minder snel bewegen en langer blijven hangen. Zoiets kan resulteren in een 'weerblok'. Een voorbeeld daarvan is de verschrikkelijke hittegolf in Rusland in de zomer van 2010.'

Volgens Francis werkt een weerblok ongeveer als een file waardoor ook weerpatronen op andere plekken in de wereld stagneren.
Volgens oceanograaf en onderzoeker James Overland van de Universiteit van Washington gaan de veranderingen sneller dan verwacht. Hij verwacht dat door het smeltende poolijs de golfstroom nog langzamer zal gaan en waardoor we in de toekomst vaker met extreme weersomstandigheden te maken krijgen.
http://www.ad.nl/nieuws/kans-op-extreme-winter-door-smeltend-poolijs~afebf259/

Meer leestips over de lange termijn in een vervolg-reactie.
(Lees meer...)
Bordensteker
8 jaar geleden
Bordensteker
8 jaar geleden
(vervolg) Meer leestips: http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/transportband-van-de-oceaan http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zeeijs-in-warmer-klimaat http://archief.weer.nl/?menu=view&cat=klimaat&item=golfstroom12052005.wn https://www.scientias.nl/ijskappen-smelten-op-beide-polen-steeds-sneller/

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding