Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe lang duurt het voor wolk leeg is?

Als je naar buienradar kijkt zie je zware regenbuien tijdenlang opschuiven. Alsof de regen niet opraakt. Terwijl je zou denken dat als het hard regent een wolk steeds minder water zou moeten bevatten.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Kunnen wolken leeg regenen? Na regen komt uiteindelijk wel de zonneschijn, maar het is niet zo dat de regen al het water uit de wolken meeneemt. De druppels moeten groot en zwaar genoeg zijn om te kunnen vallen. Er zullen altijd kleine druppels achterblijven die, als dat er genoeg zijn, zichtbaar blijven als een wolk. Nu zal die wolk wel een keer verdwijnen, maar dat komt dan door de verdamping van die kleine druppeltjes. Ze veranderen dan weer in het waterdamp, waarmee de volgende wolk gevormd kan worden.

De wolk zal dus nooit leeg raken, er vindt een zich telkens herhalend proces plaats.
Amadea
9 jaar geleden
Vraagsteller heeft het bij het rechte eind: wolken zouden inderdaad na betrekkelijk korte tijd leeggeregend kunnen zijn, dat wil zeggen dat alle grotere druppels eruit gevallen zijn, en er voor het oog nog slechts een restant van zeer kleine zwevende druppeltjes overblijft dat geleidelijk door verdamping en menging met iets drogere lucht oplost.

Wat er niet altijd bij verteld wordt, is dat het water in de wolk ook weer voortdurend aangevuld wordt. Laat staan dat er uitgelegd wordt hoe dat kan. Dat water uit een wolk kan vallen, is bekend, en dat voelt iedereen op zijn klompen (of laarzen) aan, maar dat een wolk intussen niet leger wordt, dat vereist wat meer uitleg.
Bij het proces van wolkenvorming komt veel energie vrij. Als lucht omhoog beweegt wordt die door uitzetting kouder, en vanaf een zekere hoogte beginnen zich hele kleine druppeltjes te vormen: condensatie.

Bij deze condensatie van het gas dat waterdamp heet komt de zgn. condensatiewarmte vrij.
Die condensatiewarmte is de energiebron die de nu (ten opzichte van de omringende lucht) relatief warmere en lichtere lucht verder en krachtiger omhoog doet stijgen, wat weer verse lucht aanzuigt waaruit bij afkoeling óók weer waterdruppeltjes afgescheiden worden, wat weer nieuwe condensatiewarmte oplevert, die de lucht krachtig omhoog stuwt: het proces houdt zichzelf in stand.
Er wordt dus gedurende lange tijd voortdurend nieuw water uit nieuwe lucht afgescheiden, water dat van kleine wolkendruppeltjes naar grote valdruppels gaat groeien en na enige tijd tussen de stijgende luchtstromen door uit de wolk valt.

Dit zichzelf voortdurend herhalend proces, dat uit de onzichtbare waterdamp in vochtige lucht nieuw water aanmaakt, kan bestaan dankzij het feit dat er bij condensatie warmte vrijkomt. Van dat feit kennen we in het algemeen vooral de fase-overgang in de andere richting: namelijk het feit dat verdamping warmte kost. Want dat kennen we: als je natgeregend of na het zwemmen in de wind gaat staan voelt dat relatief koud aan.
Maar het omgekeerde is dan ook waar; bij overgang van gasvorm naar druppeltjes komt juist warmte vrij. De versterkte luchtbewegingen die daar het gevolg van zijn, die heeft u wellicht al ervaren als turbulentie wanneer een vliegtuig door de wolken vliegt.

Nou, dit mechanisme zorgt ervoor dat het water van een wolk voortdurend aangevuld wordt.
Als het ná regen ergens droog wordt, is dat meestal doordat de bui wegdrijft. Niet doordat het regenen zelf ophoudt!

Vervolg in reactie.
Bordensteker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing