Waarom zeggen we dat de gevoelstemperatuur lager ligt als het waait, terwijl de gevoelstemperatuur toch eigenlijk juist hoger is als het niet waait?
Als het waait komt de gevoelstemperatuur dichter bij de echte temperatuur. De warme lucht die je dicht om je heen meedraagt wordt dan sneller verwisseld met de lucht die de omgevingstemperatuur heeft, dus voel je bij meer wind juist beter de werkelijke temperatuur en bij weinig wind ligt de gevoelstemperatuur altijd dichter bij je eigen lichaamstemperatuur.
Toegevoegd na 18 minuten:
Als de temperatuur -5 graden Celsius is en het waait, dan voelt het toch niet kouder dan -5 graden Celsius? Het voelt hooguit dichter bij de -5 graden Celsius dan wanneer het niet waait. (Behalve als je je hand een tijd op een blok ijs van -5 graden Celsius legt, dan kan het ook windstil zijn om toch beter te ervaren hoe -5 graden Celsius echt aanvoelt.)
Belangrijker vraagstuk vind ik dan echter waarom we niet zeggen dat de gevoelstemperatuur hoger ligt als er geen wind is. Immers zonder wind voelt het warmer aan dan dat het is. Hoe warm het echt is kan je veel beter meten met rechtstreeks contact zoals Synop eigenlijk zelf ook al zegt.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.