Hoe kan je met bliksem tellen de afstand berekenen?
Ik had gehoord dat je door tellen kan voorspellen hoe ver de bliksem van je vandaan is. Hoe werkt dit?
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.
Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.
Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Meteorologie. Vragen over flora, landbouw en veeteelt en milieu vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.
Ik had gehoord dat je door tellen kan voorspellen hoe ver de bliksem van je vandaan is. Hoe werkt dit?
Morgen is er onweer aangekondigd op niveau 'code geel' en ik wilde eigenlijk de fiets pakken. Is dat gevaarlijk? Wat houdt code geel precies in?
De wet van Buys Ballot is een wet uit de meteorologie die aangeeft welke afwijking luchtstromen krijgen als gevolg van de draaiing van de aarde.
Aan deze meteorologische wet ligt het corioliseffect ten grondslag. Als de Aarde niet om zijn as zou draaien, zouden stromende luchtmassa's in een rechte lijn bewegen als er verder geen andere kracht op werkte. Het draaien van de Aarde heeft voor de atmosfeer tot gevolg dat bewegende luchtmassa's, waar verder geen andere kracht op werkt, opzij versnellen. Op het noordelijk halfrond een versnelling naar rechts ten opzichte van de richting waarin de lucht op dat moment stroomt.
Aldus: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Buys_Ballot
In een hogedruk gebied gaat de lucht op omlaag en in een lagedrukgebied omhoog. Mij lijkt die richting niet van belang.
Maar kan het zo zijn dat doordat lagedrukgebieden veel beweeglijker zijn en lucht vanuit een hogedruk gebied naar het lagedrukgebied toestroom en een lagedrukgebied de draaiing van de aarde volgt dat daardoor het hogedrukgebied zijn draaiing en richting klok mee krijgt?
Zou het proces van de Europese ijstijden destijds ook te remmen zijn geweest met maatregelen zoals we die nu nemen om de opwarming af te remmen of terug te dringen? Of zou het zijn dat we gewoon geen invloed hebben op processen die buiten onze invloedssfeer liggen?