Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe is het mogelijk dat kerstomaatjes na 11 weken in de koelkast nog niet bedorven zijn?

Deze tomaatjes uit Spanje beginnen nu een beetje droger te worden maar willen niet bederven. Wat gebeurt er met ons voedsel?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Als je zegt dat het kan, is omdat je het zelf hebt ervaren, neem ik aan.
11 weken is inderdaad heel erg lang, maar op zich zeker niet ondenkbaar.

Waarschijnlijk begint het bij je eigen keuken: als je opslag goed schoon is, de temperatuur goed geborgen is, voldoende ventilatie, je verschillende groente en fruit goed gescheiden zijn, geen andere bedorven producten hebt... dan heb je de basis gelegd. Gefeliciteerd, je bent geslaagd bij de test van de NVWA! ;-)

Deel twee zijn de tomaten zelf.
Groente en fruit krijgt vaak een zogenaamd 'postharvest' behandeling, met als doel de rijping af te remmen, en bederf (met name schimmels op ongesneden groente en fruit) tegen te gaan. Van cherry/kers tomaatjes weet ik dat er een aantal middelen zijn die toegestaan zijn. Of de teler deze heeft gebruikt is dan de volgende vraag.
Bij het oogsten, sorteren, verpakken, distributie, enz. ontstaan beschadigingen. Dat is funest voor tomaat! Als je tomaatjes 11 weken goed zijn gebleven dan is één ding zeker: al die processen zijn met de grootste zorg toegepast, anders hadden de tomaatjes het nooit gered, met of zonder antischimmel. Pluim voor je leverancier!
En dan nog iets: biologische groente is vaak langer houdbaar, gewoon omdat het vaak minder water bevat, maar vooral omdat de biologische rassen zichzelf moeten beschermen tegen insecten, schimmels, enz. Met andere woorden: ze bevatten van nature pesticiden van eigen makelij. Sommige soorten bio-groente zijn zelfs toxisch voor overgevoelige mensen! Zijn je onsterfelijke tomaatjes ook bio?
En de laatste reden is dat de rassen van groente en fruit die nu geteeld worden, allemaal geselecteerd zijn op uiterlijk, kleur, en houdbaarheid. Helaas niet op smaak (uitzonderingen buiten gelaten)

En dan weet hoe het mogelijk is dat je tomaatjes zo lang 'goed' blijven. De smaak zal waarschijnlijk enorm achteruit zijn gegaan, trouwens, heb je ze geproefd...?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing