Hoe gevaarlijk is het om druivenpit extract (OPC) te combineren met vitamine K2?
Ik lees dat men vitamine K2 niet mogen combineren met bloedverdunners zoals warfarine ==>
"Het gebruik van vitamine K-antagonisten (bloedverdunners zoals warfarine) wordt geassocieerd met toename van verkalking van de hartklep en coronaire slagaders. Patiënten die warfarine gebruiken en een lage inname van vitamine K innemen hebben beduidend meer kans op een instabiele internationale genormaliseerde ratio INR (meting stollingstijd) in vergelijking met patiënten die hogere hoeveelheden vitamine K innemen."
Ik heb hierbij enkele vragen:
1. Zijn het enkel warfarines die een interactie veroorzaken of ook apspirines?
2. Hoe zit het dan met druivenpit extract en met OPC's (oligomere proanthocyanidinen), deze stoffen hebben ook een bloedverdunnend effect, hebben deze stoffen ook een interactie met vitamine K2 of niet zo zeer?
Wat meer informatie over OPC's (bron Wikipedia):
"Proanthocyanidine werkt gunstig in op de bloedvaten en onderdrukt de aanmaak van het eiwit endotheline-1 dat bloedvaten vernauwt. Dit kan de Franse paradox verklaren. Blauw druivensap levert nog meer proantocyanidine dan rode wijn. Het komt ook voor in cacaobonen. Proeven wijzen uit dat dit aderverkalking tegengaat. Proanthocyanidine kan door de bloed-hersenbarrière heen en werkt dus ook in op de bloedvaten in de hersenen.
Proanthocyanidine is een antioxidant 20 keer sterker dan vitamine C en 50 keer sterker dan vitamine."
https://nl.wikipedia.org/wiki/Proanthocyanidine