Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is de Nederlandse grondwet gebaseerd op de Bijbel?

Een multiculturele samenleving, verschillende geloofsrichtingen of overtuigingen. En meer als 1000 Bijbelgelovige stromingen. Hoe interpreteren ze de grondwetten. Er kan toch nooit overeenstemming zijn?

2 maanden geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Is de Nederlandse grondwet gebaseerd op de Bijbel?

Laten we stellen dat wanneer de grondwet geschreven is de invloed van de kerk en de christelijke gemeenschap zodanig groot was dat de grondwet en veel andere wetten veel overeenkomsten hebben met een aantal grote christelijke wetten/geboden. (die wellicht ook weer ergens anders op gebasseerd zijn).

Verbod op: (niet specifiek grondwet)
Moord
Polygamie
Diefstal
Verkrachting

Maar ook de feestdagen die voornamelijk christelijke feesten zijn.


Overigens zie ik het probleem niet zo met de vele denominaties. De verschillen die kerken hebben zijn zelden een probleem in wetgeving. Er zijn weinig kerken die stellen dat stelen mag bijvoorbeeld.

"Hoe interpreteren ze de grondwetten."
Dat is irrelevant. Enige wat relevant is, is hoe een rechter de (grond)wet interpreteert.
Ook is de grondwet zodanig ingericht dat niemand gediscrimineerd mag worden op religie (of ander kenmerk). En is er (dus) vrijheid van religie.

Uiteindelijk is het niet zo bijzonder relevant hoe de (grond)wet tot stand is gekomen, zolang we de wetten die we niet meer als relevant/werkbaar beschouwen eruit kunnen halen via een democratisch proces.

Ondertussen hebben we het homohuwelijk, is abortus legaal. Ook is er nooit wetgeving geweest in de Nederlandse grondwet die aangaf hoe je slaven moet/mag houden/behandelen, terwijl dat wel in de bijbel staat. Of staat er niets in over het niet mogen mengen van 2 soort garen.

Je zou dus beter kunnen zeggen dat de Nederlandse wetgeving ooit een sterke christelijke invloed had, maar dat dat steeds minder wordt, naargelang Nederland steeds seculierder wordt. Ook is het zelfs lastig om van sommige gewoontes/wetten te zien dat ze joods/christelijk zijn.

"Er kan toch nooit overeenstemming zijn?"
Dat kan er nooit zijn, ongeacht vanwaar je start. Als je de hele wet en grondwet nu opnieuw gaat schrijven, dan zullen er ook nog altijd discussiepunten blijven, of dat nu uit religieus, politiek, spiritueel of filosofisch oogpunt is, mensen zullen het altijd ergens met elkaar oneens zijn.
LeonardN
2 maanden geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing