Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn de risico's (en regels) over moeder en dochter samen in stichtingsbestuur?

Het gaat om de inschrijving van een (non-profit) stichtingsbestuur. Zijn er regels over directe familieleden die samen in een bestuur zitten? Betreffende personen wonen ook in hetzelfde huishouden.

Zijn er naast regels ook nog risico's en belemmeringen? Bv. bij fondsenwerving of aanvragen subsidies / sponsoring? Hoe gaat het bij stemrecht over een zaak die een van de twee aan gaat? (bv. sollicitatie bij een bestuursfunctie)

Waar moet een stichting allemaal rekening mee houden, wanneer moeder en dochter uit hetzelfde huishouden samen in een bestuur stappen?
Ik weet dat de regels het toestaan, maar is het ook handig? Heeft het risico's, als je bv. aan fondsenwerving, sponsoring en subsidies wil gaan doen?

5 maanden geleden
in: Wetgeving
2.2K
ronron1212
5 maanden geleden
https://www.doehetzelfnotaris.nl/dossier-anbi-bestuurders-mogen-geen-familie-zijn/
LeonardN
5 maanden geleden
https://www.doehetzelfnotaris.nl/mogen-familieleden-samen-in-het-bestuur-van-een-stichting In beginsel mag je samen met jouw familieleden in een stichting zitten. Hier zijn uitzonderingen op. Bijvoorbeeld als jouw stichting de ANBI status wil of subsidie wil aanvragen. Anbi of subsidie
ANBI Logo
Het wordt anders als je als stichting de ANBI status wilt hebben of subsidie aan gaat vragen. In dat geval mag één enkele bestuurders niet de beschikkingsmacht hebben over het vermogen van de stichting. Bij die vraag wordt dan ook gekeken naar familieverbanden. Dus in een bestuur van drie personen waarvan er twee met elkaar getrouwd zijn zal de fiscus mogelijk extra onderzoek doen.
ronron1212
5 maanden geleden
@LeonardN een bestuur moet minimaal it drie personen bestaan een voorzitter, secretaris en een penningmeester maar daar naast kunnenmeerdere bestuurders ook plats hebben in dat bestuur.
LeonardN
5 maanden geleden
Waarom zeg je dat tegen mij?
ronron1212
5 maanden geleden
Dus in een bestuur van drie personen waarvan er twee met elkaar getrouwd zijn zal de fiscus mogelijk extra onderzoek doen.
Dat doen ze ook als er meer bestuurders zijn
@LeonardN Mogelijk belangen verstrengeling heet dat.
wilkers
5 maanden geleden
Ik weet dat de regels het toestaan, maar is het ook handig? Heeft het risico's, als je bv. aan fondsenwerving, sponsoring en subsidies wil gaan doen?
LeonardN
5 maanden geleden
"of subsidie aan gaat vragen. In dat geval mag één enkele bestuurders niet de beschikkingsmacht hebben over het vermogen van de stichting."

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Nee, dat is niet verboden, behalve als het een goede-doelen-stichting is.
Maar, is mijn suggestie, bespreek dat met de notaris. Hij/zij is er voor aangesteld om je daar onafhankelijk en deskundig in te adviseren, en je moet daar voor het oprichten van een stichting sowieso zijn.
(Lees meer...)
teusvh
5 maanden geleden
wilkers
5 maanden geleden
Het gaat om een lokale non-profit organisatie. Ik weet dat het niet verboden is, maar was benieuwd naar risico's waar je rekening mee moet houden als dit gebeurd. We maken gebruik van fondsenwerving, subsidies en proberen een SSBI te worden, nu ANBI niet mogelijk is.
Voor het in aanmerking komen van een SBBI vrijstelling/'status' dienen er wel activiteiten door de stichting worden gedaan die een sociaal belang dienen en tevens moet dat blijken uit de statuten. Hiernaast wordt wel vereist dat de bestuurders geen beloning krijgen voor hun acitiviteiten; een kostenvergoeding kan wel overigens. Verder maakt een eventueel stemrecht en of bestuurders familieleden zijn voor de SBBI status niets uit. Mogelijk speelt dat wel bij de oprichting van een stichting zelf
(Lees meer...)
erotisi
5 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding