Inspiratie halen uit kinderboeken, wat zijn de auteursrechten?
Ik wil graag een eigen webshop opstarten. Hierbij zou ik mijn zelfgemaakte werkjes verkopen. De werkjes zijn meestal geïnspireerd op kinderboeken. Ik zou telkens het boek vermelden bij het werkje. Mijn vraag is of ik toestemming nodig heb van de auteur om deze op boeken geïnspireerde werkjes te verkopen.
https://www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/nijn-eleven-een-geoorloofde-parodie/
https://www.ie-forum.nl/artikelen/vanwege-de-humoristische-bedoeling
Ik vraag me af of je veel risico loopt, mits je die mijdt.
Aahhhh. Je hebt gelijk denk ik. "Hé wat leuk, dit poppetje lijkt wel een beetje op personage huppeldepup uit dat boek" valt onder auteursrecht."
Nou daar worden dus hele rechtszaken over uitgevochten met wisselend resultaat. Letterlijk deze week is er een enorm verhaal aan de hand rondom "Palworld" een spel welke 3D-modellen gebruikt die bijzonder veel lijken op "Pokemon". Of dit nu wel of niet onder auteursrecht valt wordt door het halve internet al over gespeculeerd. (en is in zo'n geval ook nog weer afhankelijk van de wetgeving van het land waar je de zaak zou voeren). Maar hoe dan ook, je wil denk ik juist voorkomen dat je zo'n zaak in gaat. Alleen dat kan al een hoop kosten met zicht meebrengen en een mogelijk failliet blijken ondanks dat je dan uiteindelijk wint.
Althans ik weet niet wat je bedoelt. De wet is exact gelijk voor beide gevallen. Ook grootte bedrijven stoppen wel eens iets, na een "cease and desist" en in theorie ligt er niks in de weg om een ZZP'er de grond in te procederen als grote uitgever.
Maar het maakt voor mijn punt vooral weinig uit. "Hé wat leuk, dit poppetje lijkt wel een beetje op personage huppeldepup uit dat boek" valt onder auteursrecht."
Is ongeacht de grootte van de bedrijven dus niet altijd het geval. Het Pokemon vs. Palworld verhaal is enkel een illustratie van die onduidelijkheid die er over heerst. Wanneer lijkt het "een beetje" en is dat juridisch prima en wanneer lijkt het "een beetje teveel" en heeft de maker van het origineel gelijk. Dat is zo lastig en als leek moeilijk te verwoorden of te voorspellen in veel gevallen.
(Anna Llenas is hier toevallig zelf de illustrator zo lijkt het) Pas dus op met "toestemming" die je kan krijgen van iemand die die toestemming niet (volledig) kan geven. Gezien haar werk zou je Anna Llenas misschien zo overtuigd hebben, maar als ze dan JA zegt, en even vergeet dat ze de rechten (deels) heeft overgedragen aan (bijvoorbeeld) de uitgeverij kan je alsnog nat gaan.
Dit kan zelfs zo ver gaan dat auteurs, illustrators, artiesten ZELF problemen krijgen met werk dat ze zelf gemaakt hebben en hercreeren, omdat ze geen eigenaar meer zijn van de rechten. Draadstaal-makers hadden dit probleem voor een tijd met hun personages.
"Covers
...
Als je een cover wilt vastleggen of ten gehore wilt brengen, heb je een licentie van BumaStemra nodig." Maar dat lijkt me in werkelijkheid toch niet het geval...?
Want?
Ben je in de war met wat MAG en wat in de praktijk wel niet GEBEURT? Ken je niet allerlei rechtszaken rondom nummers?
Zijn vaak NIET EENS covers, maar meer een gelijkenis in melodie of overeenkomende teksten. https://qmusic.nl/nieuws/gevalletje-plagiaat-10-zaken-op-een-rij
Soms is het als non-musicus en/of leek moeilijk te horen waar de ene muzikant nou inbreuk zou maken.
https://nos.nl/artikel/2263314-plagiaat-blurred-lines-kost-thicke-en-williams-4-miljoen-euro
Luister ze eens en sta verbaasd.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.