Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een vertrouwenspersoon zijn geheimhouding schenden?

Stel je hoort als bijvoorbeeld psycholoog, huisarts, leraar, kapper iets verontrustend van een persoon die in uiterste vertrouwen jouw iets verteld. En jij besluit om dit voor je te houden. Totdat op een gegeven moment de politie voor de deur staat met de vraag om te vertellen wat je weet. En jij weigert dit te vertellen. Ben je dan strafbaar?

een jaar geleden
in: Wetgeving
1.1K
TurfGraver
een jaar geleden
Hangt er vanaf wat iemand tegen wie verteld en wie vraagt.
Niet alle beroepen (of personen) hebben een geheimhouding plicht.
In een rechtzaak iets verzwijgen kan bijvoorbeeld wel strafbaar zijn.
SnakeEye
een jaar geleden
Ook als je je beroept op het zwijgrecht?
TurfGraver
een jaar geleden
Als je verdachte bent kun je je daar op beroepen.
Als getuige bij de rechter niet.
Ikhebgeenidee
een jaar geleden
Er is nogal een verschil tussen psycholoog/huisarts en leraar/kapper. De eersten kunnen zich, mogelijk, beroepen op geheimhouding. De andere twee niet.
liveisgreat
een jaar geleden
Niet evident: bv destijds als er nog veel gebiecht werd, en de pastoor hoorde dat je een zware zonde had begaan die ook strafbaar is, en mogelijk al jaren gezocht wordt, moch de pastoor biechtgeheim niet schenden. Met beroepsgeheim is dit idem, maar eenmaal voor de rechter moet je de waarheid zeggen. (BTW dat zwijgrecht bij een verdachte is toch n rare kronkel...vraag me af waar dat goed voor is maar soit.)
tinus1969
een jaar geleden
Lastig om op zo’n algemene vraag antwoord te geven, zonder details. Huisartsen en psychotherapeuten hebben een erkend medisch beroepsgeheim; anderen niet, en dan hangt het er vanaf om wat voor verontrustends het gaat.
erotisi
een jaar geleden
Je bent alleen verplicht als je kennis van moord hebt deze te delen met het OM.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Dit is vaak de bekendste bevoegdheid, de vertrouwenspersoon heeft geheimhouding. Let op, een vertrouwenspersoon heeft geen verschoningsrecht. Mocht een zaak bij de rechter komen, moet de vertrouwenspersoon openheid van zaken geven.
(Lees meer...)
fremar
een jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding