Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is bewijslast vervalsen altijd strafbaar?

Het betreft een interne juridische zaak bij Scouting Nederland, met echte juristen die zich op vrijwillige basis inzetten op zaken en hier ook uitspraken doen. In de zaak zijn verschillende stukken aangepast, waardoor het zacht gezegd anders geïnterpreteerd kan worden. Een voorbeeld is dat twee gecertificeerden zouden hebben gezegd de betrokkene persoonlijk te kennen en ongeschikt achtten, terwijl ze bij navraag aangeven gezegd te hebben geen goed advies te kunnen geven omdat ze de betrokkene niet goed genoeg kenden.
Of een ander voorbeeld dat ouders over betrokkene zouden hebben geklaagd, waarbij na navraag deze klacht over heel iemand anders ging.

Omdat het een wat andere juridische opzet kent dan wat gebruikelijk is, is mijn vraag wat hier de regels zijn en of er hier strafbare feiten zijn gepleegd.

2 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

In dit specifieke geval weet ik het niet zeker, maar in algemene zin is het niet altijd strafbaar. Dit weet ik vanuit de farmaceutische industrie waar je alles moet documenteren. Dit wordt gedaan op een niveau dat het zou kunnen dienen als bewijs in een rechtzaak.
Ik ken gevallen (3 stuks door mijn carrierre heen) waarbij mensen bewust data hebben aangepast (gelukkig wel héél zeldzaam). Deze mensen zijn niet vervolgd, maar wel op staande voet ontslagen.

Frauderen echter (als de stukken officieel zijn zoals notulen bij een stichting) kunnen wel strafbaar gesteld worden.
Dus nee, het is niet altijd strafbaar.
In dit geval zou ik juridisch advies inwinnen bij een rechtswinkel of een rechtsbijstand raadplegen.
Toegevoegd op 25 augustus 2022 08:49: tekst
2 jaar geleden
In zijn algemeenheid kun je stellen dat bewijslast vervalsen altijd strafbaar is. Artikel 225 wetboek van strafrecht bepaald immers: 'Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.'

De exacte casus kennen we niet. Echter als we ervan uitgaan dat bijvoorbeeld een vrijwilliger bij de scouting is aangenomen maar op grond van bepaalde bewijsstukken (verklaring ouders en verklaring gecertificeerden) blijkt dat dat eigenlijk niet had gemogen dan zou bijvoorbeeld de persoon onreglementair zijn aangenomen zodat zijn of haar aanstelling vernietigbaar is en ontslag zou moeten volgen. Indien nu blijk dat juist dat bewijs (op schrift gestelde verklaringen; het moet immers om een geschrift gaan volgens artikel 225; tevens lijkt in dat geval sprake te zijn van 'valselijk opgemaakt' nav van wat gehoord zou zijn) bewust onjuist is opgemaakt zijn deze personen strafbaar. Maar of dat ongeveer de situatie is is aan VS.
Onder zeer bijzondere omstandigheden acht ik het wel mogelijk dat bewijslast vervalsen niet strafbaar is. Dan moet je denken aan documenten die volgens de wet niet een zekere geloofwaardigheid genieten, zoals kladje of op een bierviltje geschreven verklaring etc. In geval van een aanstelling en de dossiervorming hiervan lijkt hiervan ic niet snel sprake, maar uitgesloten niet......
erotisi
2 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing