Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wanneer mag het ontbreken van vaccinaties ingezet worden tot beëindigen functie?

In deze vraag ben ik op zoek naar een situatie waarin dit geoorloofd is, kijkend naar alle mogelijkheden. Van betaald werk, tot onbetaald (vrijwilligerswerk), tot bepaalde functies zoals de zorg en luchtvaart. Het gaat om de actuele periode, dus niet de (nabije) toekomst.

Wellicht dat angst van collega's of klanten hier in bepaalde functies verandering in kan brengen? Wanneer heb je genoeg bewijslast waardoor een functieontheffing (in iedere vorm) geoorloofd is?

2 jaar geleden
in: Wetgeving
1.1K
tinus1969
2 jaar geleden
Vziw in de zorg (alleen hepatitis B) en in sommige vaccinfabrieken.
HeerVoldemort
2 jaar geleden
Ik werk op een locatie waar je aantoonbaar gevaccineerd moet zijn met de DKTP. Niet besmet mag zijn met TBC. Dit laatste wordt jaarlijks vanuit de werkgever gecontroleerd op locatie. En ook het DKTP vaccin krijg je elke 10 jaar op locatie en gaat in je personeelsdossier. Wil je dat niet, mag je daar niet werken.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Nooit. Dat kun je afleiden uit Artikel 11 van de Nederlandse grondwet - waarin het recht op onaantastbaarheid van het lichaam staat - en uit Artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens, waarin staat dat ieder mens het recht heeft om zelf te beschikken over zijn lichamelijke integriteit.

Wel mag de werkgever samen met de werknemer onderzoeken hoe het risico op besmetting met het coronavirus voor collega’s, klanten en andere mensen met wie contact is kan worden beperkt. Als er alternatieve maatregelen mogelijk zijn en de werkgever komt met een redelijk voorstel, dan zal de werknemer dat alternatief moeten accepteren.
. . .
besmetting met het corona- of een ander virus.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 25 mei 2022 12:28: tekst
Amadea
2 jaar geleden
SimonV
2 jaar geleden
Dat antwoord gaf ik ook, maar... een inbreuk op deze grondrechten kan alleen worden gerechtvaardigd als de omstandigheden een legitiem doel dienen. Ik kreeg terecht als reactie: de vraag is wat een legitiem doel is. https://kroesewevers.nl/actueel/rechter-zet-streep-door-ontslag-op-staande-voet-wegens-weigeren-vaccinatie
tinus1969
2 jaar geleden
Uit mn hoofd EHRM (de 'mensenrechter' in Straatsburg) heeft bepaald dat vaccinatieplicht in bepaalde situaties mag, als er geen alternatief is.
Amadea
2 jaar geleden
Alleen als de werkgever aannemelijk zou kunnen maken dat vaccinatie van de werknemer een noodzakelijke voorwaarde is voor het vervullen van diens functie zou een rechter kunnen beslissen tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Maar dat kan in de huidige situatie niet gebeuren.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding