Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe hadden rechters toeslag gerechtigden in het gelijk kunnen stellen?

Blijkens een rapport over het rechterlijk functioneren in de toeslagenaffaire hadden ze eigenwijzer moeten zijn. De hoogste rechter legde blijkbaar de wet strikt uit, wat nu juist niet goed was volgens rapport. Maar hoe kan een rechter anders oordelen dan de wet te volgen. Welke wetsartikelen of gronden had of is aangevoerd van rechters om toch af te wijken?

erotisi
3 jaar geleden
in: Wetgeving
tinus1969
3 jaar geleden
Eigenlijk zeggen de rechters gewoon dat ze foute uitspraken hebben gedaan.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Vermoedelijk hadden die rechters zich kunnen beroepen op algemene rechtsbeginselen als redelijkheid en billijkheid. Het hele bedrag van alle kinderbijslag van 28.000 euro moeten terugbetalen als er maar een betaalachterstand is van minder dan 80 euro -dat voorbeeld heb je waarschijnlijk ook gezien in de media-, dat is niet redelijk en billijk.

Zie voor een uitleg over deze begrippen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Redelijkheid_en_billijkheid.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 08 oktober 2021 21:14: afbeelding
Plaatje bij antwoord
Antoni
3 jaar geleden
SentWierda
3 jaar geleden
Het gaat te ver om (in de vraag) te spreken van 'de rechters'. Het moet zijn: 'de meeste rechters'.
Er zijn ook rechters geweest die wel oog hadden voor de toeslaggerechtigden: de rechtbank Rotterdam. Maar de Raad van State (die zaken niet inhoudelijk behandelt) was van mening dat de toeslagenregels streng moesten worden geinterpreteerd. Dus de rechtbank Rotterdam werd overruled.
erotisi
3 jaar geleden
Zijn er ook rechters geweest die die beginselen heeft toegepast?
SentWierda
3 jaar geleden
@erotisi. Jazeker, Rotterdamse rechters wilden de beginselen toepassen, maar ze zijn overruled door de Raad van State. De Raad van State bepaalde de zeer strenge werkwijze ten opzichte van de ouders: de zogenoemde 'alles-of-nietsuitleg'.
Inmiddels is duidelijk geworden dat de Raad van State het eigen functioneren in deze zaak gaat onderzoeken.
De Raad voor de Rechtspraak (= de rechters) vindt dat excuses aan de ouders op zijn plaats zijn.
Merlin
7 maanden geleden
De raad van state bestaat tegenwoordig voornamelijk uit D66 rechters. Deze zijn niet zo begaan met de burger maar meer met het Grote Geld en Overheid. Getuige bijvoorbeeld het box 3 spaargeld debacle. Hier belasting over berekenen met vast rendement was onwettig maar alleen voor mensen die bezwaar aan hebben getekend in het verleden(!!) Dus vooral mensen met financieel adviseurs,ergo grote geld. Mensen die gespaard hadden voor hun oude dag en netjes belasting betaald hebben konden naar hun recht fluiten! Dat is krom in elke rechtstaat, alleen niet in Nederland.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: